VIDEO: Festival Smoqua

13.10.2017.

Queer šetnja Rijekom: Gdje se okupljala LGBTIQ zajednica?

Autor: Damir Jevtić

U organizaciji Lezbijske organizacije LORI u četvrtak, 12. listopada 2017., započeo je u Rijeci prvi regionalni festival queer i feminističke kulture pod nazivom Smoqua. Na Korzu su bili postavljeni informativni štandovi, a u popodnevnim satima održala se „Queer šetnja Rijekom“. Svi zainteresirani mogli su saznati gdje su se ranije nalazila “okupljališta” LGBTIQ ekipe te poneki pikantni detalj.

U organizaciji Lezbijske organizacije „LORI“ u četvrtak, 12. listopada 2017., započeo je u Rijeci prvi regionalni festival queer i feminističke kulture pod nazivom Smoqua. Prvoga dana festiala na Korzu su bili postavljeni informativni štandovi, a u popodnevnim satima održala se „Queer šetnja Rijekom“. Svi zainteresirani mogli su saznati gdje su se ranije nalazila “okupljališta” LGBTIQ ekipe te poneki pikantni detalj.

Obilazak lokacija važnih za queer povijest Rijeke počeo je šetnjom od Ure preko Palacha, bivših prostora Udruge Lori u Dolcu, Discordije i La Grotte do novih prostora LORI u Ulici Janeza Trdine u kojima se danas osim redovnih aktivnosti udruge, održavaju filmske večeri i druženja.

Posebno mjesto u riječkoj LGBTIQ povijesti zauzima kultni Palach, koji je od samog početka „prigrlio“ queer ekipu, a organizirani klupski tulumi za riječku LGBT zajednicu počinju se događati tek 2010. godine u Klubu Discordia.

Neobično je da do prije 20 godina gotovo pa i nema pisanih tragova o postojanju mjesta u Rijeci gdje su se queer osobe družile, okupljale i upoznavale, ističu u Udruzi LORI, no dodaju da iako grad ima priličan broj LGBTIQ friendly mjesta, ipak još uvijek nema gej kafića i klubova.

U organizaciji Lezbijske organizacije „LORI“ u četvrtak, 12. listopada 2017., započeo je u Rijeci prvi regionalni festival queer i feminističke kulture pod nazivom Smoqua. Prvoga dana festiala na Korzu su bili postavljeni informativni štandovi, a u popodnevnim satima održala se „Queer šetnja Rijekom“. Svi zainteresirani mogli su saznati gdje su se ranije nalazila “okupljališta” LGBTIQ ekipe te poneki pikantni detalj. Program prvog dana Smoque nastavio se otvaranjem, tribinom i izložbom u večernjim satima. Program cijelog festivala koji traje do 14. listopada 2017. može se pronaći na web stranicama udruge LORI.

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje.

Osnovni koncept je propitivanje sloboda u odnosu na višestruke opresije - društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne. Festival se također bavi problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.