VIDEO

21.04.2018.

Proslavljena 110. obljetnica otvorenja Pučke čitaonice na Drenovi

Autor: Damir Jevtić

U petak, 20. travnja 2018. godine, Društvo štovatelja baštine “Bez granice” obilježilo je 110. obljetnicu otvorenja Pučke čitaonice na Drenovi. Manifestacija je započela u jutarnjim satima kada je na kuću Dušana i Savice Štefan na adresi Sv. Jurja 21, u kojoj je 20. travnja 1908. održano svečano otvorenje čitaonice, postavljena spomen-ploča. Proslava je nastavljena u večernjim satima u Zavičajnom muzeju Drenove, Drenovski put 138A, predstavljanjem pretiska knjige “Od drenovske čitaonice do knjižnice” autora Christiana Grailacha.

U petak, 20. travnja 2018. godine, Društvo štovatelja baštine “Bez granice” obilježilo je 110. obljetnicu otvorenja Pučke čitaonice na Drenovi. Manifestacija je započela u jutarnjim satima kada je na kuću Dušana i Savice Štefan na adresi Sv. Jurja 21, u kojoj je 20. travnja 1908. održano svečano otvorenje čitaonice, postavljena spomen ploča. Proslava je nastavljena u večernjim satima u Zavičajnom  muzeju Drenove, Drenovski put 138A, predstavljanjem pretiska knjige “Od drenovske čitaonice do knjižnice” autora Christiana Grailacha.

Uslijedilo je predavanje “Otvaranje čitaonica u Istri i sjevernom Primorju krajem 19. i početkom 20. stoljeća”, koje je održala prof.dr. Andrea Roknić s Odjela za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci. U glazbenom dijelu programa nastupili su zborovi OŠ “Fran Franković” i MPZ “Drenova”.