Art-kino Croatia

06.03.2018.

Proslava Međunarodnog dana žena uz Ženijalne dane

Povodom Međunarodnog dana žena Art-kino se pridružuje manifestaciji „Ženijalni dani“ pa će se od 8. ožujka na velikom platnu naći dva filma o borbi za žensko pravo glasa - „Božja volja“ i „Sufražetkinje“, dok će u Mini kinu biti prikazan biografski film o slavnoj pjevačici „Whitney: Biti svoja“.

„Božja volja" / Foto: press materijali
Prizor iz filma "Božja volja" / Foto: press materijal

Četvrti Ženijalni dani ponovno stižu na velika platna nezavisnih kina diljem Hrvatske u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a povodom Međunarodnog dana žena (8. marta). Tako će se u Art-kinu od 8. ožujka prikazivati tri ženijalna filma: „Božja volja“, „Sufražetkinje“ i „Whitney: Biti svoja“.

Komedija „Božja volja“ donosi priču o kućanici iz malenog sela u Švicarskoj koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja. 1971. godina je, cijeli svijet osjeća posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu. No, u uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica.

Sto je godina prošlo otkako su žene starije od 30 godina u Velikoj Britaniji izborile pravo glasa, a film Abi Morgan „Sufražetkinje“, smješten u 1912. godinu, prikazuje borbu potrebnu kako bi se to postiglo: članice sufražetskog pokreta bile su spremne izgubiti sve na putu do promjena. Vezivale su se za pruge, razbijale prozore i postavljale bombe, u zatvoru štrajkale glađu, na što je tadašnja vlast reagirala brutalnom represijom. Glavne uloge tumače Meryl Streep, Helena Bonham Carter i Carey Mulligan.

Dokumentarni film na programu Mini Art-kina „Whitney: Biti svoja“ nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. U dokumentarcu punom nikad prije viđenog materijala postaje jasno kako ova diva nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte ili telefonom na broj 051323261 svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online.