Zašto srednjoškolci ne vole kazalište?

05.10.2012.

Projekt USSUD: "Što možemo učiniti za kulturu našeg grada?"

Autor: Zoran Krušvar

Iako naziv projekta sugerira usmjerenost studentskoj populaciji, a naziv radionice tematizira općenitu angažiranost mladih u kulturi grada Rijeke, na raspravi održanoj 03. listopada u HKD-u govorilo se gotovo isključivo o tome zašto srednjoškolci ne idu u kazalište.

ussud

Usmjerenost na pitanje srednjoškolaca i kazališta moguće je uzrokovana činjenicom da je rasprava održana neposredno nakon predstave “Od kolijevke pa do groba”, dramske koprodukcije kazališne radionice Malik i HNK Ivana pl. Zajca, koja je usmjerena prvenstveno srednjoškolskoj populaciji. Tako su i publiku sačinjavali većinom srednjoškolci, koji kao populacija imaju specifične probleme u smislu da u Rijeci uistinu nedostaje predstava koje su i tematski i stilski primjerene njihovom uzrastu.

Na žalost, veći interes studenata je izostao pa nismo doznali zbog čega studenti ne idu u kazalište, a također, nismo doznali ništa o drugim vrstama kulturnih aktivnosti. No ono što smo doznali jest da srednjoškolci smatraju kako nedostaje adekvatnog sadržaja, kako sadržaj koji postoji nije njima ponuđen na adekvatan način i iskomuniciran njima razumljivim jezikom, te kako su osim toga za njihovu nezainteresiranost krivi roditelji, školstvo i društvo općenito.

Voditeljice ove rasprave bile su Ivana Knapić, Martina Matovina i Anja Martinac, studentice Učiteljskog fakulteta u Rijeci, a njihova mentorica bila je dr.sc. Sanja Tatalović Vorkapić. Iz razgovora s Ivanom Knapić i Sanjom Tatalović Vorkapić, čuli smo zaključak da su oni koji bi nešto morali učiniti zapravo sami mladi, koji bi se trebali organizirati i aktivnije uključiti u kulturne aktivnosti.

Njihove izjave i nekoliko kadrova iz rasprave pogledajte u prilogu: