Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

11.08.2018.

Prijavite se na literarni i fotografski natječaj "Venuccijeva Rijeka"!

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja organizira literarni i fotografski natječaj „Venuccijeva Rijeka” za sve posjetitelje izložbe “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina” .

Izložba slika, crteža, akvarela, pastela i skulptura velikog riječkog umjetnika Romola Venuccija

Romolo Venucci (1903. – 1976.) je bio jedan od najznačajnijih riječkih umjetnika koji je svojim pedesetogodišnjim djelovanjem kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni 20. stoljeća.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je od 24. 7. do 14. 9. 2018. izložba njegovih radova iz fundusa Muzeja pod nazivom “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina”.

Veliki dio Venuccijevog opusa posvećen je Rijeci, a njegova djela pored umjetničkog imaju i izraziti dokumentarni karakter. Uslijed rušenja pojedinih dijelova grada u Drugom svjetskom ratu, a potom izgradnje i urbanizacije, Rijeka, a naročito riječki Stari grad, u potpunosti su izmijenili svoj izgled te je danas teško prepoznati i smjestiti pojedine Venuccijeve motive u tkivo grada.

Fotografski natječaj

Što se tiče samog dijela fotografskog natječaja, sudionici trebaju fotografirati motive s Venuccijevih slika što bliže pozicijama s kojih ih je i slikar naslikao, kako bi se zorno usporedio nekadašnji motiv s današnjim stanjem. U obzir dolaze samo motivi slika koji su izloženi na izložbi Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Slike je potrebno imenovati nazivom Venuccijeve slike čija se vizura pokušala reproducirati fotografijom (npr. Calle dell’Istria).

Literarni natječaj

Literarni dio natječaja od sudionika zahtijeva da pošalju priču inspiriranu dijelovima grada s Venuccijevih slika. Tema može biti razmišljanje o prolaznosti, životu i vremenu, osobni doživljaj ili crtica iz povijesti pojedine ulice (osobe koje su tu živjele, obrti, restorani i dućani, događaji, susreti,…).

Natječaj je otvaren u četvrtak, 9. 8. 2018. godine u 8 sati, a krajnji rok za zaprimanje fotografija i literarnih radova je ponedjeljak, 3. 9. 2018. u 12 sati. Svaki autor šalje najviše 5 originalnih fotografija i do 3 literarna rada.

Odabrani radovi objavit će se u online katalogu na stranicama Muzeja i izložiti na prigodnoj izložbi 6. 9. 2018. u 19 sati. Na otvorenju izložbe proglasiti će se i pobjednici natječaja. Glavna nagrada je godišnja besplatna ulaznica na sve muzejske sadržaje od 6. 9. 2018. do 6. 9. 2019. godine (povremene izložbe, stalni postav muzeja, radionice).

Uvjeti natječaja, dodatne informacije te prijavnica dostupni su na internetskim stranicama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.