Turistička valorizacija riječke industrijske baštine

23.05.2018.

Prenamjena spomenika kulture: Okrugli stol o projektu revitalizacije "Galeba" i Palače Šećerane

Okrugli stol na temu projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" održat će se u Akvariju Sveučilišta u Rijeci u petak, 25. svibnja 2018., s početkom u 11 sati, nakon čega će u 13 sati uslijediti predavanje prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine na temu "Evolucija nesvrstavanja: od početka Hladnog rata do 2018. - Zašto bi "Galeb" mogao postati simbol "svjetske Hrvatske"?

Brod Galeb, obilazak / travanj 2017. / Foto: Ivica Nikolac

Okrugli stol moderira Kristina Pandža, koordinatorica istraživanja i projekta za komponentu Sveučilišta, a gostuju: prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, Filozofski fakultet u Zagrebu, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke, Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke i Ines Boban-Štiglić, voditelj razvoja proizvoda, Turistička zajednica grada Rijeke.

Projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ bavi se prenamjenom dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motornog broda “Galeb“ i Palače Šećerane u sklopu bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić te uključuje znanstveno-edukativne aktivnosti za koje je zaduženo Sveučilište u Rijeci kao partner u provedbi projekta. Sredstva za projekt su dobivena iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje (SAFU). Po završetku rekonstrukcije i opremanja, objekti će na ukupno 9524,9 m2 imati višestruku kulturnu i komercijalnu namjenu: za stalne muzejske postave, povremene izložbe, kreativne radionice, ljetno kino, tematske konferencije, smještajne kapacitete i niz komercijalnih usluga vezanih izravno za kulturnu baštinu.

Okrugli stol promovirat će ovaj vrijedan projekt prije svega studentima koji su kroz komponentu Sveučilišta u Rijeci već uključeni u izvođenje edukativnog dijela programa, ali i onima koji će se tek priključiti u semestrima koji dolaze, kroz različite izborne communis predmete ponuđene na razini Sveučilišta, u izradi edukativnih materijala i u organizaciji kreativnih i edukativnih radionica koje su planirane do lipnja 2020. godine.