Odlazak slikara nebeske tišine

08.07.2010.

Preminuo akademski umjetnik Bogomil Karlavaris

8. srpnja 2010. u svojoj 86. godini života preminuo je istaknuti slikar Bogomil Karlavaris.

Bogomil Karlavaris

Rodio se u Perlezu, 1924. godine. Učiteljsku školu završio je u Vršcu, Višu pedagošku školu u Novom Sadu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu (1953). Doktorirao likovnu pedagogiju u Greisfwaldu, Njemačka (1969).

U mladosti radio je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu. Dolaskom u Kastav1981. godine, mjesto svojih predaka, zapošljava se kao profesor Pedagoškog fakulteta u Rijeci, a iste godine postaje članom HDLU Rijeka. Autor je brojnih stručnih knjiga, autoritet za područje metodologije likovnoj odgoja, istaknuti slikar, uvijek aktivan i cijenjen od svojih studenata i struke. 

Karlavaris je svojim radom uvijek svima bio primjer, ogromne stvaralačke energije znao je pomiriti svoj slikarski rad, naučno istraživački kao i posvećenost likovnom obrazovanju povezujući svoje široko znanje i iskustvo.

Sudjelovao je na preko šezdeset samostalnih izložbi (Novi Sad, Beograd, Zagreb, Skopje, Podgorica, Rijeka, Stuttgart, Varšava, Moskva, Minchen, Rosenheim, Graz, Neuss, Kastav, Poreč. Pulča, Rovinj. . .), kao i na bezbroj skupnih projekata.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih posebno treba istaknuti „International Award E. Ziegfeld“ (SAD) iz 1993., najvažniju međunarodnu nagradu za odgoj putem umjetnosti.

Godine 1998. HDLU Rijeka u suradnji s Muzejom grada Rijeke priređuje mu retrospektivnu izložbu u sklopu koje mu je napravljena i monografija.