HNK Ivana pl. Zajca

14.03.2019.

Premijera Talijanske drame "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja)" 16. ožujka

Autor: HINA .hr

Komediju "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja) Darija Foa premijerno će izvesti ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 16. ožujka, najavljeno je na konferenciji za medije.

Komediju "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja) Darija Foa premijerno će izvesti ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 16. ožujka, najavljeno je na konferenciji za medije. / Foto: HNK Ivana pl Zajca
Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Redatelj je Mario Kovač, scenograf i kostimograf Davor Prah, koreograf Branko Banković. Oblikovatelj svjetla je Alen Marin. Glume Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Sabina Salamon, Leonora Surian Popov i Andrea Tich. U predstavi nastupa i šest članica riječkoga Baleta.

Kako je rekao intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, "nije tajna da je Talijanska drama u najmračnijem razdoblju do sad", i to zbog toga što još nije potpisan ugovor s vladom Italije o uplati iznosa namijenjenog za djelovanje ovog ansambla ni za 2018. niti za 2019. godinu. Unatoč toj situaciji, odlučili smo postaviti na scenu komediju, poručujući time da pred Talijanskom dramom nije propast, nego svijetla budućnost, rekao je Blažević.

Komediju "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja) Darija Foa premijerno će izvesti ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 16. ožujka, najavljeno je na konferenciji za medije. Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo rekao je da ne bi želio u ovom trenutku govoriti o problemima, nego o umjetnosti. Kazao je da je ovu komediju odabrao osobno, jer je na njega ostavila poseban dojam još od srednjoškolskog razdoblja, kad ju je prvi put gledao.  

Redatelj Mario Kovač je naglasio da je postaviti komediju zahtjevno,  jer se i u drami i tragediji može zamaskirati lošiji rad, a u komediji, kako je rekao, ako nema smijeha s druge strane pozornice, znamo da smo nešto pogriješili.

Naveo je da je ovo punokrvna komedija, ne samo na razini vrhunskog ekvilibrističkog teksta Foa, nego i po neverbalnim komičnim elementima, klaunerijom i slapstickom, kojih je puna predstava.

Glumac Giuseppe Nicodemo pozvao je sve članove riječke Zajednice Talijana da dođu pogledati predstavu i time pokažu da im je stalo da se Talijanska drama održi.