VIDEO: Po romanu Julesa Vernea

13.02.2017.

Premijera predstave „Put oko svijeta u 80 dana“ pred punim gledalištem HKD-a na Sušaku

Autor: Damir Jevtić

U subotu, 11. veljače, u HKD-u na Sušaku održana je premijera predstave „Put oko svijeta u 80 dana“ u režiji Matjaža Pograjca. Riječ je o poznatoj priči Julesa Vernea o britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ne i rastrošnom gospodinu, te o njegovom francuskom slugi, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom Jeanu Passepartoutu, koji za okladu tvrdi da je moguće proputovati svijet u 80 dana.

U subotu 11. veljače, u HKD-u na Sušaku održana je premijera predstave „Put oko svijeta u 80 dana“ u režiji Matjaža Pograjca. Riječ je o poznatoj priči o britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ne i rastrošnom gospodinu, te o njegovom francuskom slugi, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom Jeanu Passepartoutu, koji za okladu tvrdi da je moguće proputovati svijet u 80 dana.

U samo 80 dana oni će pokušati obići zemljinu kuglu, u samo 80 dana pokušat će upoznati svijet, a samim time i svu raznolikost kultura i običaja koju on nosi. Roman, a samim time i predstava, poziv je na avanturu, na širenje vidika. Philleas Fogg i njegov vjerni pratilac Passpartout odvode nas u najudaljenije krajeve svijeta te uvjeriti da je nemoguće ponekad ipak – moguće.

Ulogu britanskoga gospodina igra student glume Jurica Marčec. Uz njega, u nekoliko uloga istovremeno, glume još Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon u alternaciji s Jelenom Lopatić i Nikola Nedić. Redatelj predstave je gost iz Slovenije, Matjaž Pograjc, a autorica adaptacije i dramaturginja je Blažka Müller Pograjc.

Za glazbu u predstavi zadužen je Davor Herceg, popularni hrvatski glazbenik u Sloveniji. Autor songova je Nikola Nedić, lutke i makete izradile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, za pustolovne kostime zadužena je Sandra Dekanić, koreografiju potpisuje Branko Potočan, oblikovatelj videa je Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić, a voditelj videa je Gregor Bogdanović.

Kako je predstave sa premijere uz izjave pogledajte u prilogu.