HNK Ivana pl. Zajca

06.06.2019.

Premijera neoklasičnih baleta "Apollon" & "Pulcinella 7. lipnja

Autor: HINA .hr

Premijera dvaju neoklasičnih baleta Igora Stravinskog "Apollon" & "Pulcinella", koji će u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila, na sceni HNK Ivana pl. Zajca biti premijerno prikazani 7. lipnja, najavljeno je na konferenciji za medije.

Premijera dvaju neoklasičnih baleta Igora Stravinskog "Apollon" & "Pulcinella", koji će u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila, na sceni HNK Ivana pl. Zajca biti premijerno prikazani 7. lipnja, najavljeno je na konferenciji za medije. / Foto: HNK IVana pl. Zajca, Fanni Tutek-Hajnal
Foto: HNK Ivana pl. Zajca, Fanni Tutek-Hajnal

Riječ je o posljednjoj ovosezonskoj premijeri riječkog kazališta, u kojoj će Balet ponovno plesati uz orkestar riječke Opere, a poznati koreografi - talijanski koreograf Giovanni di Palma i francuski koreograf Martin Chaix pozvani su kako bi se obnovilo umijeće plesanja na špici.

Intendant Marin Blažević podsjetio je na uspješnu baletnu sezonu kazavši da se u radu tijekom posljednjih dviju sezona prepoznaje perspektiva sadašnjeg ansambla. Rekao je da se uspjesi riječkog Baleta ogledaju u sjajnim kritikama i velikom interesu publike, ali i u velikom interesu za koprodukcije u zemlji i inozemstvu.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar istaknula je kako je s ravnateljem Opere Petrom Kovačićem tražila intrigantan, zanimljiv i izazovan sadržaj koji bi zadovoljio i Balet i Operu, odnosno orkestar. "Oba su baleta praizvedena prije stoljeća, a na riječkoj se baletnoj pozornici izvode prvi put što njihovu premijeru čini povijesnim trenutkom za riječki Balet," kazala je naglasivši da se riječki baletni ansambl ponovno pozicionira u neoklasičnoj formi.

Premijera dvaju neoklasičnih baleta Igora Stravinskog "Apollon" & "Pulcinella", koji će u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila, na sceni HNK Ivana pl. Zajca biti premijerno prikazani 7. lipnja, najavljeno je na konferenciji za medije. / Foto: HNK IVana pl. Zajca, Fanni Tutek-HajnalKoreograf "Apolona" Martin Chaix u svojoj se koreografiji  referira na onu Georgea Balanchinea iz 1928. Priča se, kaže, temelji na grčkom mitu o Apolonu i trima muzama, Terpsihori, Kaliopi i Polihimniji, a on je u svoje autorsko djelo dodao i važnu ulogu majke Leto te muškog kora. Chaix je i autor scenografije čistih linija, a kostime je kreirao Aleksandar Nošpal.

U balet "Pulcinella" uključeno je i troje solista riječke Opere - mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas-bariton Dario Bercich. Giovanni Di Palma postavlja balet s pjevanjem u jednom činu temeljen na tradiciji commedije dell’arte i neoklasičnom djelu Stravinskog. Kazao je kako mu je važno pružiti zabavu svim generacijama, a odlučio se držati tradicionalne priče o šarmantnom prevrtljivcu Pulcinelli, jednom od najprepoznatljivijih likova commedije dell’arte. "Nadam se da će svi uživati, bit će to happy hour uz koktel balet, u kojem sam nastojao spojiti Picassa, Coco Chanel, Gaultiera i južnu Italiju”, istaknuo je.

Australski dirigent Vladimir Fanshil ocijenio je da su koreografi sjajni, jednako kao i plesači, pa nema poteškoća, ali i da je pred orkestrom "veliki zalogaj."

U Apolonu nastupaju Michele Pastorini, Tea Rušin, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria del Mar Hernandez te muški kor – Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues i Svebor Zgurić.

U Pulcinelli nastupaju Ali Tabbouch, Laura Orlić, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues, Andrei Koteles, Michele Pastorini, Svebor Zgurić, Tilman Patzak, Tea Rušin, Cristina Lukanec i Anca Nicoleta Zgurić te pjevači Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Dari Bercich. Scenografiju i kostimografiju "Pulcinelle" potpisuje Patra Pavičić.

Intendant Blažević i ravnateljica Baleta Maša Kolar još su najavili da će Balet i u sljedećoj sezoni nastaviti surađivati s orkestrom, na novoj produkciji "Orašara".

Reprize "Apolona" & "Pulcinelle" na programu HNK Ivana pl. Zajca su 10, 11. i 13. lipnja.