V I D E O

03.07.2017.

Premijera filma "3D svijet” u Art-kinu: Spoj prošlosti i budućnosti

Autor: Sanja Kapidžić

U subotu, 1. srpnja, u sklopu Ljetnog Art-kina, održala se premijera dokumentarnog filma “3D svijet” novinarke, scenaristice i redateljice Danijele Stanojević. Uz samu redateljicu premijeri su prisustvovali i glavni protagonisti filma Sven Maričić i Nikolina Radić Štivić. Razgovor nakon filma moderirao je Velid Đekić.

Premijera filma "3D svijet” u Art-kinu: Spoj prošlosti i budućnosti

Film “3D svijet” prikazuje inicijativu dvoje ljudi u Rijeci koji su pokrenuli projekt istraživanja, obnove i oživljavanja kompleksa nekadašnjeg rimskog vojnog zapovjedništva. Ideja je bila da se artefakti pronađeni na toj lokaciji, poput listića iz 3 st., pretvore u kulturno-turističku ponudu suvenira izrađenog 3D tehnologijom. Film prikazuje način kako suradnja među strukama i zajednički rad može doprinijeti ne samo gradu Rijeci već i Hrvatskoj koju smješta na kulturnu kartu Europe i Svijeta.

Dr. Sven Maričić, jedan od pionira 3D printa u ovom dijelu Europe, prije deset godina izradio je prvi medicinski model te tako uveo Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja u kojima se primjenjuje 3D print u kirurgiji. Prije nekoliko godina dr. Maričić i Nikolina Štivić Radić, ravnateljica riječke Direkcije za zaštitu kulturnih dobara, došli su do ideje da se jedan zanimljivi arheološki artefakt pretvori u kulturno-turistički suvenir koji spaja 3D tehnologiju i očuvanje kulturne baštine.

Snimatelj filma je Miran Krčadinac, montažer Valent Balun, autorica animacije je Ira Bulić, spikerica Mirela Matković, dizajnerica Barbara Zec i autor ilustracije Damir Gudiček. Film je snimljen u potpunosti u produkciji Danijele Stanojević.