VIDEO

14.06.2018.

Predstavljena monografija "Tajanstveni morčići" zlatarskog majstora Gjona Antonija

Autor: Damir Jevtić

U sklopu proslave Dana sv. Vida u Gradskoj vijećnici je 12. lipnja 2018. predstavljena monografija „Tajanstveni morčići“ Gjona Antonija, poznatog restauratora i zlatarskog majstora za izradu ovog tradicionalnog riječkog suvenira. Ovo je drugo izdanje knjige, kojem je, uz tekst na hrvatskom i talijanskom jeziku, sada dodan i engleski prijevod. Uz autora, o knjizi su govorili izdavač i urednik Silvije Tomašević i lektorica doc. dr. Jasna Gržinić, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Vojko Obersnel.

U sklopu proslave Dana sv. Vida u Gradskoj vijećnici je 12. lipnja 2018. predstavljena dopunjena monografija „Tajanstveni morčići“ Gjona Antonija, poznatog restauratora i zlatarskog majstora za izradu ovog tradicionalnog riječkog suvenira. Ovo je drugo izdanje knjige, kojem je, uz tekst na hrvatskom i talijanskom jeziku, sada dodan i engleski prijevod. Uz autora, o knjizi su govorili izdavač i urednik Silvije Tomašević i lektorica doc. dr. Jasna Gržinić, a prisutne je pozdravio gradonačelnika Vojko Obersnel.

Majstor Antoni objasnio je da je morčić u prvobitnoj formi bio izričito muška naušnica, nije bio od zlata nego od legure i imao je sasvim drugačiju formu – oblik kalote u obliku štita, dok je na glavi nosio krunu, a ne turban, što je vidljivo i na kruni u katedrali sv. Vida čije je podnožje opasano morčićima. „Morčić nije Turčin, već simbol mira“, naglasio je Antoni.

U sklopu proslave Dana sv. Vida u Gradskoj vijećnici je 12. lipnja 2018. predstavljena dopunjena monografija „Tajanstveni morčići“ Gjona Antonija, poznatog restauratora i zlatarskog majstora za izradu ovog tradicionalnog riječkog suvenira. Ovo je drugo izdanje knjige, kojem je, uz tekst na hrvatskom i talijanskom jeziku, sada dodan i engleski prijevod. Uz autora, o knjizi su govorili izdavač i urednik Silvije Tomašević i lektorica doc. dr. Jasna Gržinić, a prisutne je pozdravio gradonačelnika Vojko Obersnel. Lektorica Gržinić dodala je da je morčić simbol pobjede dobra i simbol koji čuva od neprilika još od svojih početaka izrade u 13. stoljeću, dok je novinar i direktor Agencije Roma d.o.o. Silvije Tomašević, ilustrirajući važnost revitalizacije morčića, ispričao anegdotu s hrvatskim veleposlanikom u Rimu koji nije niti čuo za riječkog morčića.

U Vijećnici je također najavljeno da će Rijeka u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture dobiti i mali Muzej morčića u kojem će se održavati i radionice autohtone tradicionalne izrade suvenira.