Kvarnerska revija amaterskog filma

10.12.2018.

Predstavljen program međunarodnog festivala kratkih filmova KRAF 2018.

Autor: Filip Brnelić

49. izdanje Kvarnerske revije amaterskog filma (KRAF) kroz dvodnevni program donosi desetke kratkometražnih filmova različitih žanrova. Posjetitelji će 12. i 13. prosinca u Art-kinu Croatia moći pogledati kratke igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne filmove i glazbene video spotove autora iz cijeloga svijeta.

Predstavljen program međunarodnog festivala kratkih filmova KRAF 2018.

Ovaj specifičan festival, jedan od rijetkih posvećenih kratkom filmu u Hrvatskoj, i ove se godine zbiva u organizaciji Kino video kluba Liburnija-film Rijeka, uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Art-kina Croatia i drugih.

Prema riječima Koraljka Pasarića, predsjednika kluba, festival je od svojih početaka i desetak prijavljenih filmova neprestano rastao te naposljetku stigao do međunarodne razine, zbog čega u posljednjih nekoliko godina bilježi vrlo velik broj pristiglih uradaka. Pasarić i Miroslav Tatić, predsjednik festivalskog žirija kazali su kako je za ovogodišnji KRAF prijavljeno preko 3000 filmova iz više od 100 zemalja svijeta, među kojima se nalazi oko devetsto kratkih komada iz tradicionalno jake filmske kulture Irana te brojni filmovi iz Indije i SAD-a, no i istaknuli kako su kriteriji kvalitete, a ne geografske zastupljenosti bili ključni pri selekciji filmova koje krasi izuzetna zanimljivost i raznolikost stila. „Festivalski žiri, zadužen za odabir filmova za projekciju i nagrade, imao je veliki posao jer je riječ o ogromnom broju izvanrednih filmova“, rekao je Pasarić, navodeći kako su organizatori bili prisiljeni angažirati još jedan višečlani žiri za predfestivalski izbor. „20 minuta je malo vremena za iznošenje jedne ideje, ali autori uspijevaju sadržavati složenu strukturu dok pričaju naizgled jednostavne priče“, rekao je Tatić, dodavši kako je više filmova predstavljalo ozbiljne kandidate za glavnu nagradu festivala, od kojih neki vrlo uspješno primjenjuju temeljne teorijske postavke filma poput Ejzenštajnovih dok koriste najnovije digitalne tehnologije.

undefinedČetverodjelni program KRAF-a započet će Naj off KRAF-om u srijedu, 12. prosinca od 18 sati, kada će se prikazati filmovi koji su među velikom konkurencijom bili razmatrani u izboru za festivalske nagrade, dok će od 20 sati krenuti projekcija najboljih prijavljenih hrvatskih filmova. Članica organizacijskog odbora festivala Marija Lisac Renko navela je kako je napravljena raznovrsna selekcija, budući da se radi o filmovima mnogobrojnih žanrova i tematike čiji autori dolaze iz cijele Hrvatske. Organizatori su posebno pozvali mlade autore i one koji to žele postati da prisustvuju filmskoj radionici na temu o autobiografskom dokumentarnom filmu koja će biti održana uz projekcije Liburnija film ateliera, i to u četvrtak od 18 sati uz gosta radionice - redatelja, scenarista i producenta Nenada Puhovskog. KRAF 2018. bit će zaključen projekcijom najboljih filmova festivala, uz proglašenja pobjednika i posebni glazbeni program istog dana od 20 sati.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a uz desetak nagrada koje će dodijeliti tročlani žiri, najbolji film birat će i publika.