Mjesec hrvatske knjige

15.10.2019.

Predstavljanje knjige Saše Dracha "Svijet jazza: od Adorna do Johna Zorna" u knjižnici na Trsatu

U Ogranku Trsat i American Corneru Rijeka u srijedu 16. 10. u 18 sati slijedi prava knjiško-glazbena poslastica. U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige bit će predstavljena impresivna knjiga Saše Dracha "Svijet jazza: od Adorna do Johna Zorna", a sve će dodatno začiniti svirka jazz majstora Lele i Joea Kaplowitza. Razgovor će moderirati novinar i književnik Davor Mandić.

Foto: Gradska knjižnica Rijeka
Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Publikacija je zbirka odabranih tekstova iz područja jazza, te je podijeljena u tri skupine. Kako je vidljivo i iz podnaslova, u prvome dijelu - Teorija i povijest svjetskog jazza- sabrani su tekstovi koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza i tekstovi o životu i radu legendarnih jazz glazbenika. U drugom dijelu knjige "Jazz, književnost i strip" su radovi svjetskih i naših autora, koji su inspirirani jazzom. Treći dio "Jazz u Hrvatskoj" nudi obilje informacija, od kojih većina do sada nije bila poznata javnosti i jazz publici.

O autoru: 

Saša Drach (1961.), novinar, antikvar i prevoditelj. Radio kao knjižar, književni i novinski urednik, a za novine i časopise piše o kulturnim temama, knjigama, kazalištu, filmu, fotografiji i jazzu. Preveo je četrdesetak knjiga, a od 2017. surađuje u emisiji Svijet jazza, na Trećem televizijskom programu HRT-a. Kod Sandorfa je 2012. objavio Dnevnik bez reda, svojevrsni tumač svakodnevice iz pera najraznovrsnijih umjetnika, vojnika, pustolova. Godine 2016. objavio je kod istog izdavača knjigu Priče o jazzu i drugi zapisi, izvanserijsku zbirku tekstova o susretima s jazz glazbenicima i tekstova posve osobne tematike.

Cjeloviti program Mjeseca hrvatske knjige dostupan je na portalu Gradske knjižnice Rijeka.