Rijeka, 3. studenog 2014.

03.11.2014.

Predstava suvremenog plesa za djecu i mlade "Minimi"

U četvrtak, 6. studenoga u Filodrammatici će se održati premijera koprodukcijske predstave Udruge za scenske umjetnosti Prostor plus, koja je pogodna na djecu stariju od 5 godina, ali i za mlade i odrasle, istaknuto je na konferenciji za novinare, na kojoj je riječka udruga najavila švedsku turneju predstave "Ovo nije kvintet", predstavila ovogodišnji edukacijski program te svoje aktivnosti unutar dva europska projekta.

Suvremena i interaktivna predstava koja se događa u razini dječjih očiju

U koprodukciji s Dječjem kazalištem Dubrava iz Zagreba i umjetničkom organizacijom Vrum iz Varaždina, nastala je predstava "Minimi" koja će svoju svečanu riječku premijeru imati 6. studenoga u 19 sati, s prodajnom reprizom u petak, 7. studenoga u 18 sati. Cijena ulaznica je 20 kn za građanstvo, a predstava se igra u Filodrammatici, Korzo 28/I.

Minimi je suvremena i interaktivna plesna predstava koja se događa u razini dječjih očiju i navodi gledatelje na preslagivanje maštovitih scenskih slagalica koje plešu priče koje tijelo zna ispričati. Ona također otvara svijet slobode i stvarnosti u dimenzijama i perspektivama koje odrasli putem odrastanja izgube i zaborave, kroz lakoću i brzinu prelaska iz realnog u nadrealno, u igru, rastvarajući maštu pokretom. Izvedba govori o svakodnevnim životnim čudesima koje možemo naći u najobičnijim sitnicama, te o malim ljudima u velikom gradu, uklapanju, pripadanju, samostalnosti i samopouzdanju.

"Radi se o predstavi u kojoj se koristi suvremeni ples, a dio je inicijative da djeca postanu publika plesnih predstava, što je u Hrvatskoj neistraženo područje," kazale su predsjednica Prostora Plus Tanja Kalčić te administratorica udruge Tajana Josimović.

Predstava u trajanju je od 45 minuta pogodna je za djecu stariju od pet godina, za mlade, kao i za odrasle. Koncept, režiju i koreografiju potpisuju Sanja Tropp Frühwald i Till Frühwald, a izvode je Petar Cvirn, Ana Mrak i Arijana Pospišil.

Predstavu su podržali Odjel za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Zaklada Kultura Nova.

 

Švedska turneja predstave "Ovo nije kvintet"

Od 1. do 8. studenog s predstavom "Ovo nije kvintet", koja je nastala sa sa švedskom  organizacijom Danspoolen, Prostor Plus gostuje u švedskim gradovima Luleå i Piteå. Predstava koja je nastala 2013. godine svoju je premijeru imala u Rijeci na Zoom festivalu, a postprodukcija predstave potvrđena je za 2015. godinu na festivalima Xkontakt u Splitu, Tjednu suvremenoga plesa u Zagrebu, Tjednu suvremenog plesa u Karlovcu, Danima plesa u Varaždinu, a prijavljena je i unutar Plesne mreže Hrvatska, koja uz podršku Ministarstva kulture kreće u 2015. godini.

 

Edukacijski program

Prostor Plus u rujnu je započeo s edukacijskim programom namijenjenom onima koji su se odlučili educirati/usavršavati kroz neformalni edukacijski pristup unutar područja umjetničkih izvedbenih praksi. Program je priprema za sudjelovanje unutar umjetničkih izvedbenih projekata, audicija, te razumijevanje segmenata realizacije projekta (od ideje do realizacije). U odnosu na formalne edukacijske programe umjetničkih akademija, edukacijski model utemeljen je na drugačijem pristupu, s naglaskom na razvoju kreativnog izražavanja, razvijanju osjećaja za kolektivni rad i društveno odgovornu tj. relevantnu umjetničku praksu.

Ove godine edukacijski ciklusi su realizirani kroz redovne i intenzivne programe: "Oblikovanje izvedbe", "Suvremeni ples – početni i napredni", "Draga Savjeta" – Javni servis za pomoć u umjetnosti koji ima za cilj oprostoriti (to jest, performirati i na taj način testirati) tezu umjetnosti kao prakse mišljenja, "Gluma i performans" i "Performing joga".

Ove godine po prvi puta održavat će se program "Oblikovanje izvedbe", koji se tematski fokusira na različite aspekte pri oblikovanju izvedbe. Teme programa su podijeljene po semestrima, a neke od njih su: tijelo na sceni, tijelo u javnom prostoru, tijelo i glas, konceptualne prakse, dramaturgija pokreta, rasvjeta, tijelo u odnosu na projekcije, projektni menadžment i vođenje grupe/tima.

Udruga već trinaest godina provodi edukacijski program kroz koji je prošlo 500 polaznika i polaznica, a neki od njih su nastavili svoj put i tijek obrazovanja na različitim obrazovnim institucijama izvan Hrvatske ili kroz neformalno obrazovanje, razvijajući tako Hrvatsku, ali i riječku izvedbenu scenu.

 

Prostor Plus partner u dva europska projekta

U 2012. i 2013. godini Prostor Plus ulazi kao partner u europske projekte koji su vođeni od strane Collage Arts i Rinove iz Londona, a to su  European Cultural Learning Network i Aspire2Create, podržani od EU Leonardo Lifelong Learning Programme.

 

European Cultural Learning Network (ECLN) ima 12 osnivača koji predstavljaju 11 zemalja. Dio je programa Leonardo da Vinci, osnovan s ciljem da istraži teme relevantne za domenu kulturnog obrazovanja. Do rujna 2015. godine ECLN će istraživati i osmišljavati nove načine podrške stručnjacima i organizacijama iz područja kulturnog obrazovanja s ciljem povećanja vidljivosti i povezanosti unutar sektora.

 

Aspire2Create (A2Create) je međunarodni projekt namijenjen trenerima u kulturnim i kreativnim industrijama kroz koji se žele identificirati situacije u zemljama partnera (Italija, Slovačka, Estonija, Velika Britanija, Hrvatska) u području stručne edukacije i politike osposobljavanja, produkti i rezultati učenja, šireći ih na lokalnu, nacionalnu i europsku razinu, kako bi se znanje prenijelo i proširilo putem umreženih članica i stručnih edukatora i donosioca odluka za iste unutar zemalja sudionika.  U smislu utjecaja, A2Create će formirati  strateške veze između partnera za poboljšanje vještina predavača / savjetnika / trenera, te višestruke pogodnosti koje oni podržavaju u projektu i izvan njega. Do sada su održane dvije radionice za edukatore/evaluatore, koji je provoditi testno evaluiranje eduaktora na području neformalnog obrazovanja u kulturi, a od 11. do 14. studenog u Londonu će se održati treći sastanak partnera projekta.

 

Programe Prostora plus najčešće posjećuje mlada publika                           

Prostor Plus je od 2007. član Saveza udruga Molekula koji od 2014. godine programski upravlja prostorima Delte 5/I, Filodrammatice, galerijom i klubom Palach, kao i prostorima Hartere – Marganovo dobivenih na javnom natječaju Grada Rijeke.

 

Tijekom 2013. Prostor Plus isproducirao je 27 različitih suradničkih i produkcijskih projekata u području izvedbenih umjetnosti – edukacije, rezidencije, produkcije, koprodukcije, suradnički i glazbeni programi, umrežavanja i sl. koje je posjetilo više tisuća ljudi, posebice mladih, koji čine 80% korisnika programa Prostora Plus.

Više o radu Udruge za scensku umjetnost Prostor plus. http://www.prostorplus.hr.

Tagovi: