VIDEO

11.07.2018.

Predstava "Predsjednice" izvedena u dvorištu OŠ Nikola Tesla

Autor: Damir Jevtić

U utorak 10. srpnja 2018. u sklopu programa Riječke ljetne noći održala se predstava "Predsjednice". Radi se o prvoj drami poznatog austrijskog dramatičara Wernera Schwaba, jednoj od perjanica suvremenog austrijskog dramskog pisma. Schwabovo je pisanje žanrovski najbliže groteski, pa njegov dramski svijet uvijek djeluje na granici gorko ozbiljnog i smiješnog, vješto nastavljajući tradiciju austrijske crne komedije.

Riječke ljetne noći

„Predsjednice“ Wernera Schwaba opisuju jedan mračan i okrutan, ali i urnebesno zabavan svijet. U »Predsjednicama« glume Olivera Baljak (Greta), Tanja Smoje (Erna) i Katarina Bistrović Darvaš (Mariedl) kao čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti. Tragične i komične istovremeno, antijunakinje na trenutak banalne, vulgarne i okrutne, ali onda zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom koji ih je možda izdao ili su one izdale njega.

Živjeti se mora, reći će jedna, u našoj zemlji nitko nije bio nacist, reći će druga, zaboravimo svu tu životnu prljavštinu, reći će treća, a onda će otvoriti bocu vina i maštati o nekom slavlju na kojem njihov svijet još uvijek izgleda ljepše i kojem se još uvijek možemo smijati, pa makar i s punim ustima.

Predstavu je režirala beogradska redateljica Bojana Lazić, a dramaturginja je Olga Dimitrijević.