3. listopada 2012. u 19.30

02.10.2012.

Popularni mjuzikl „Guslač na krovu“ na početku nove sezone u „Zajcu“

Premijera popularnog mjuzikla „Guslač na krovu“ u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Festivala Opatija, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i u režiji Ozrena Prohića, označit će službeni, svečani početak nove kazališne sezone u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 3. listopada 2012. s početkom u 19.30 sati.

U ovom velikom projektu sudjeluju članovi svih umjetničkih ansambala riječkog Kazališta: Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta koji će oživotvoriti šarmantne i živopisne likove maloga ruskog mjesta, sa svim njihovim problemima i borbom za život u nesretnom povijesnom trenutku. Svakodnevni problemi oko udaja ili zarađivanja za život, svakodnevne radosti i razočaranja, završavaju u ozbiljnoj situaciji povijesnih nedaća.

U riječkoj će izvedbi mjuzikl zadržati svoju naglašenu emotivnost i šarm i istodobno biti  zabavan, izazivati suze i smijeh. Naime,  nakon što je mjuzikl ljetos iznimno uspješno izveden u okviru festivala Riječke ljetne noći, u koprodukciji s ustanovom Festival Opatija, na opatijskoj Ljetnoj pozornici kada je istinski oduševio brojnu publiku, sada u ponešto izmijenjenoj i prilagođenoj režiji stiže i na pozornicu riječkog Zajca. A osim promjena u solističkoj podjeli, kako je to najavio redatelj Ozren Prohić, bit će još iznenađenja i inovacija. Ostali članovi izvođačke ekipe naglasili su pak kako se za njih, zbog svih promjena a i proteklog vremena, radi o novoj premijeri odnosno novoj predstavi.

U odnosu na opatijsku izvedbu, nova imena u podjeli prvog bloka od tri predstave  su  Vivien Galletta (Hodel), Miriam Monica (Chava) i Vanja Zelčić (Fruma Sarah), dok će Leonora Surian nastupiti u dvije uloge: na premijeri u ulozi kćeri Hodel, a  potom u ulozi kćeti Tzeitel.

U mjuziklu sudjeluju i Bojan Šober (Tevye), Olivera Baljak (supruga Golde), Andreja Blagojević (kći Tzeitel), Elena Brumini (kći Chava),  Biljana Torić (Yente), Arija Rizvić (Sprintze), Lara Grdinić (Bielka) Dario Bercich (Motel), Saša Matovina (Perchik), Voljen Grbac (Lazar Wolf), Nenad Vukelić (Mordcha), Anton  Plešić (Rabbi), Marijan Padavić (Mendel), Zdenko Botić (Avrahm), Mensur Puhovac (Nachum), Anđelka Rušin (Grandma Tzeitel), Bruno Nacinovich (Zapovjednik policije), Sergej Kiselev (Fyedka), Dmitri Andrejčuk (Sasha), violinist Krunoslav Marić (Guslač na krovu), članovi zbora i orkestra Opere te članovi Baleta.

A u autorskoj su ekipi, uz dirigenta i redatelja i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Irena Sušac, koreografkinja Snježana Abramović-Milković, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović te suradnik redatelja Marko Juraga.

 

Prva broadwayska produkcija „Guslača na krovu“ izvedena je 1964. godine, a rekord najdugovječnijeg broadwayskog mjuzikla držao je  čak deset godina. „Guslač na krovu“ prvi je mjuzikl koji se uspješno suprotstavio ustaljenim broadwayskim pravilima komercijalnog uspjeha. Ukratko,  „Guslač na krovu“ je, kako se to često ističe, Broadway u svom najboljem izdanju.