Pet predstava

03.11.2017.

Počinje četvrta Smotra glumačkih akademija u Rijeci

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci od 3. do 5. studenog organizira četvrto izdanje Smotre glumačkih akademija, međunarodnu manifestaciju koja ove godine okuplja studente sa sveučilišta u Zagrebu, Grazu, Hamburgu i Mississippiju, uz domaćine, studente Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Predstavom Bert Cabaret i izložbom umjetničkih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, 25. listopada, u prostoru Exportdrva, otvoren je festival Mladi glumci gradu Rijeci. Riječ je o festivalu kojeg su, uz financijsku potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra (SKC), pokrenuli studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a uz suradnju s drugim odjelima Akademije.
Prizor iz predstave "Bert Cabaret"

Ove godine riječka će publika moći pogledati pet predstava kojima će se predstaviti mladi glumci i glazbenici s pet sveučilišta.

Smotru otvara "Putovanje…" autora i izvođača s Mississippi University for Women. Predstava koja propituje pitanja identiteta, imigracije, predrasude o strancima i drugačijima na programu je u Filodrammatici u petak, 3. studenog s početkom u 19 sati.

Večer nastavljaju riječki studenti koji u Palachu u 21 sat igraju sad već kultni “Bert Cabaret” kojim obilježavaju stogodišnjicu Oktobarske revolucije.

Drugog dana manifestacije na programu su dvije predstave nastale ove jeseni na radionicama u suradnji studenata sveučilišta iz Graza, Hamburga i Rijeke. U predstavama "_"@pling.br i War(m)Up glumci i glazbenici s Umjetničkog sveučilišta u Grazu, Visoke škole za kazalište i glazbu iz Hamburga te Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci istražuju što znači biti glumica danas, kakav je odnos između rada i privatnog života u tom intenzivnom zanimanju, odakle se crpi inspiracija za emocije koje mladi ljudi nisu nikada iskusili. Predstave su na programu u subotu, 4. studenog u 20 i 21 sat u Filodrammatici.

Smotru glumačkih akademija zatvara gostovanje Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, klase Bobe Jelčića, s Ibsenovom “Norom, lutkinom kućom” u izvedbi studenata diplomskog studija Glume. Ibsenova Nora u ovoj izvedbi postaje intimna drama u kojoj se rečenice i stanja iznose prigušeno ma koliko zapravo bili intenzivni, dok ono najvažnije ostaje neizgovoreno. Predstava je na programu u Filodrammatici u nedjelju, 5. studenog s početkom u 19 sati.

Ulaz na sve predstave je besplatan uz obaveznu rezervaciju mjesta na skc@uniri.hr