VIDEO

12.10.2018.

Plesne predstave novog cirkusa za kraj Periskopa

Autor: Damir Jevtić

Ciklusom plesnih predstava novog cirkusa u HKD-u na Sušaku u srijedu, 10. listopada 2018., završilo je treće izdanje Festivala suvremenog plesa i pokreta – Periskop. Izvedene su tri predstave: Zvuk i Tijelo (Dora Popić, Mišo Komenda), Feng Shui (Tanja Puklek, Filip Borelli) i Pushing Boundaries (Lea Ovčarić i Petra Kožljan).

"Zvuk i Tijelo" utjelovljuju dvije osobe - glazbenik i akrobatkinja. Pokret akrobatskog tijela u disciplini zračnog prstena (aerial hoopa) i uživo izvedene glazbene improvizacije su elementi koji se isprepliću, usko povezani utječu jedan na drugi, te stvaraju i okončavaju međusobno postojanje.

U predstavi "Feng Shui", Tanja Puklek i Filip Borelli kroz zvuk i pokrete istražuju tijela, osobe i stvari u prostoru. U doslovnom prijevodu Feng znači vjetar, a shui voda koji se u kineskoj kulturi povezuju sa zdravljem i blagostanjem. Kineska filozofija, umjetnost i znanost Feng Shui, stara više od tri tisuće godina.

U predstavi "Pushing Boundaries" Lea Ovčarić i Petra Kožljan istražuju što bi se sve moglo raditi na štulama, a da nije standardno hodanje. Čudnovate slike i oblike stvaraju različitim formacijama njihovih tijela u kombinaciji sa štulama i zračnim vještinama.