Neformalno obrazovanje umjetnika

13.11.2017.

Platforma za eksperiment u Rijeci: Četiri autorske izvedbe u Galeriji Kortil

Nakon uspješno održane Platforme za eksperiment 1.1. u zagrebačkoj Galeriji VN, jednotjedna radionica participativnog produkcijskog modula Platforme za eksperiment 2.1. započet će sa svojim istraživačkim radom i u Rijeci, najavili su autori projekta Lara Badurina, Antonio Kiselić Ledinsky i Liberta Mišan. Projekt se sastoji od šest radionica za studente Akademije primijenjenih umjetnosti, ali i drugih fakulteta, te četiri izvedbe otvorene za publiku što će se od 16. do 19. studenog izvoditi u Galeriji Kortil.

Nakon uspješno održane Platforme za eksperiment 1.1. u zagrebačkoj Galeriji VN, jednotjedna radionica participativnog produkcijskog modula Platforme za eksperiment 2.1. započet će sa svojim istraživačkim radom i u Rijeci, najavili su danas autori projekta Lara Badurina, Antonio Kiselić Ledinsky i Liberta Mišan. Projekt se sastoji od šest radionica za studente Akademije primijenjenih umjetnosti, ali i drugih fakulteta, te četiri izvedbe otvorene za publiku što će se od 16. do 19. studenog, izvoditi u Galeriji Kortil.
Autori projekta Lara Badurina, Antonio Kiselić Ledinsky i Liberta Mišan

Cilj projekta je spajanje vizualnog i izvedbenog područja, a Platforma za eksperiment svojevrsni je vid neformalnog obrazovanja za studente koji se razvijaju u stručnom području scenografije, jer se u okviru formalnog obrazovanja nemaju mogućnosti za to školovati. Platforma im stoga nudi mogućnost da isprobaju i realiziraju svoje ideje uz vodstvo, a u izvedbe aktivno uključe i publiku.

„Pozivajući još neafirmirane umjetnike da sudjeluju u ovom eksperimentu, studentima želimo prenijeti naše znanje i iskustvo koje inače nemaju priliku naučiti“, pojasnila je autorica projekta Lara Badurina, dodajući da će se na temu pejzaža stvoriti jedan ambijent u kojem će se svaki dan izvoditi jedan događaj.  

Edukativni potprogram odvijat će se od 15. do 21. studenog, od 10 do 14 sati koji pomoću radionica istražuje specifične teme, probleme i mogućnosti posrednog iskustva s prostorom i njegovih imaginacijskih mogućnosti povezanim s izvedbenim, audio i vizualnim područjem. One kao takve otvaraju prostor za kreaciju različitih narativa koje grade drugi programski pravac – onaj izvedbeni.

Stručni suradnik na projektu bit će i snimatelj Hrvoje Franjić, a za stvaranje prostornog osjećaja u galerijskom kontekstu koristit će se različiti scenski elementi, rasvjeta i zvuk, ali i sama izvedba u koju su uključeni i posjetitelji izložbe, istaknula je Liberta Mišan. 

„Stoga pozivamo publiku na participaciju jer je ona važan segment našeg rada u kojem istražujemo tijelo u odnosu prostor te odnos publike i izvođača“, dodao je Antonio Kiselić Ledinsky.

Izvedbe su otvorene za posjetitelje od 16. do 19. studenog od 18 do 20 sati. Ulaz je besplatan, a zbog ograničenog broja posjetitelja za svaku izvedbu posebno, potrebno se predbilježiti na: platformazaeksperiment@gmail.com

Otvorenje i prezentacija izvedbi kreće zvučnim instalacijama Sare Salamon, petak je rezerviran za vizualne elemente Lare Badurine, subota je ispunjena svjetlosnim formama Liberte Mišan, dok program u nedjelju zatvara Antonio Kiselić Ledinsky.

"Ovaj tip edukacije, koji se odvija izvan klasične institucije, jako je važan za razvoj mladih umjetnika, ali i razvoj kreativnih kapaciteta lokalne scene. Program također upotpunjuje potprogramske aktivnosti Europske prijestolnice kulture, stvarajući pritom nove aktere koji bi se mogli uključiti u produkciju budućih kulturnih programa", zaključio je Antonio Kiselić.

Platforma za eksperiment, u čijoj kreaciji uz spomenute autore sudjeluje i Sara Salamon, sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture, Odjela za kulturu Grada Rijeke i Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije.