Pjesnička manifestacija

14.03.2019.

Pjesnička karavana 56. Goranovog proljeća 21. i 22. ožujka u Rijeci

Pedeset i šesto Goranovo proljeće, naša najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija, održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta.

Zbirka

Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobila je zbirka „Mehanika peluda“ Martine Vidaić, a Gorana za mlade pjesnike ove je godine osvojio Denis Ćosić.

U fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja nalazi se europska poezija frankofonog izraza, a najavljeno je sudjelovanje će 40 pjesnika iz 14 zemalja. Osim dobro poznatih imena domaće i riječke književne scene, publici će čitati književnici iz SAD-a, Švedske, Francuske, Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Litve, Nizozemske, Makedonije, Grčke, Poljske…   

Nakon otvorenja u Zagrebu i tradicionalne podjele nagrada u Lukovdolu, pjesnička karavana stiže u Rijeku.

Tako će se u dvosatnom pjesničko-glazbenom programu u četvrtak, 21.3. u 20 sati u Palachu predstaviti niz stranih i domaćih pjesnika i pjesnikinja različitih generacija. Dolaze laureati Martina Vidaić i Denis Ćosić te gosti  Yorgos Alisanoglou, Lidija Dimkovska, Vlado Martek, Lou Raoul, Nikola Petković, Goran Čolakhodžić, Tiberiu Neacsu, Frida Šarar, Laurence Vielle, Baptiste Gaillard, Vanda Mikšić Udo Kawasser.

U petak, 22.3. u podne u Book Caffeu Dnevni Boravak bit će predstavljena europska platforma za mlade pjesnike Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio.

Za glazbeni identitet brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski.