Simfonijski koncert

18.06.2019.

Pijanistička zvijezda Michail Lifits za završetak koncertne sezone u "Zajcu"

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca svoju iznimno uspješnu sezonu završava u srijedu, 19. lipnja u 19.30 sati simfonijskim koncertom "Rahmanjinov, Čajkovski", pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa.

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca svoju iznimno uspješnu sezonu završava u srijedu, 19. lipnja u 19.30 sati simfonijskim koncertom "Rahmanjinov, Čajkovski", pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa. / Foto: press, Ivana pl. Zajca
Mihail Lifits / Foto: press, Ivana pl. Zajca

Na programu koncerta dva su djela, oba među najpopularnijim i najprepoznatljivijim djelima klasičnog repertoara: romantični Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova te moćna Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, jedna od najpoznatijih simfonija svih vremena.

Prvi dio koncerta obilježit će izvedba Drugog klavirskog koncerta Rahmanjinova, što ga sviraju samo najvještiji pijanisti. A uz riječki orkestar će nastupiti solist, pijanistički virtuoz Michail Lifits koji u Rijeku stiže nakon što je nastupio na nekim od najvažnijih svjetskih koncertnih podija te svojom iznimnom muzikalnoću vrlo brzo na sebe skrenuo pažnju cijelog glazbenog svijeta. Od 2009. godine kada je pobijedio na 57. međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni, oduševljava publiku i kritiku nastupajući u mnogim prestižnim dvoranama kao što su, spomenimo samo neke, Carnegie Hall i Lincoln Center u New Yorku, Philharmonie u Berlinu, Herkulessaal i Philharmonie u Münchenu, liLaeiszhalle u Hamburgu, Sala Verdi u Milanu, Tonhalle u Zürichu, Concertgebouw u Amsterdamu ili Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu. Od 2011. ekskluzivni je umjetnik za Decca Classics. Njegov debitantski CD s djelima W. A. ​​Mozarta izašao je 2012. godine .

Michail Lifits rođen je 1982. u Taškentu (Uzbekistan), a preselio se u Njemačku u dobi od 16 godina i od tada živi u Hannoveru, gradu s kojim osjeća čvrstu vezu, i umjetnički i kulturno. Od 2014. godine je "Steinway Artist".

U drugom dijelu večeri na programu je dramatična i melodijski bogata Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog koji je njome donio svijet obilježen krajnjim kontrastima i iznenadnim klimaksima u izrazito živopisnim orkestralnim bojama.

Generalni je sponzor koncerta INA – Industrija nafte d.d.