RIJEKA

17.01.2018.

Petrit Ceku nastupio prvi put u riječkome HNK-u

Glasoviti gitarist Petrit Ceku nastupio je uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke prvi put na pozornici ove kuće u utorak navečer, a izvedbom je ravnao južnokorejski dirigent TaeJung Lee.

Kazaliste Ivan Zajc

Na prvom simfonijskom orkestru u riječkome HNK ove godine izvedena su djela Amerikanca Aaarona Coplanda, Čeha Antonina Dvoraka i Talijana Marija Castelnuova-Tedesca.

 Aaaron Copland je izvedeno djelo „Appalachian Spring“ skladao 1944. godine kao „Balet za Marthu“, mladu koreografkinju. Sadašnji naziv glazbeno djelo je dobilo nakon praizvedbe, kad je publika ustvrdila da ih podsjeća na krajolik zapadne Pennsylvanije, odnosno gorje Appalachian. Skladba odražava mladenački duh, proljetni i optimistični osjećaj nade a za nju je Copland dobio Pulitzerovu nagradu za glazbu 1945. godine.  

Mario Castelnuovo-Tedesco je skladao glazbu privlačne orkestracije i mediteranske melodioznosti. Kao Židov je 30-tih godina prošlog stoljeća morao emigrirati u SAD i u tom stresnom razdoblju skladao Koncert za gitaru i orkestar br. 1 u D-duru, posvećen legendarnom gitaristi Andresu Segoviji. 

Kao treće djelo na koncertu u Rijeci, Ceku je uz orkestar Opere izveo Dvorakovu Osmu simfoniju u G-duru.

Petrit Ceku, rođen 1985. godine, dobitnik je brojnih najvažnijih prvih nagrada međunarodnih natjecanja a ovo je bio njegov prvi nastup na pozornici riječkog HNK s orkestrom riječke Opere. Rođen je odrastao u Prizrenu u Kosovu, a sviranje gitare je studirao u Zagrebu, kad počinje njegova izuzetna međunarodna karijera. 

TaeJung Lee, simfonijski i operni dirigent s boravištem u Beču, surađivao je s brojnim važnim orkestrima, festivalima, opernim kućama i opernim pjevačima.

(Hina) xdsil ymć