Štroligi u multimedijskom izdanju

23.10.2015.

Petar Trinajstić održao predavanje u Galeriji Principij

Autor: Zoran Krušvar

20. listopada u Galeriji Principij održano je predavanje Petra Trinajstića na temu stvaranja multimedijske e-knjige. Ujedno je to bilo i predstavljanje multimedijskog izdanja knjige "Štroligi" čiji je Petar Trinajstić autor.

Petar Trinajstić održao predavanje u Galeriji Principij

Tiskano izdanje knjige "Štroligi" predstavljeno je u Rijeci 2012. godine, a sačinjavali su ga tekstovi Marije Kraljić oplemenjeni fotografijama Petra Trinajstića. Nakon toga, Petar Trinajstić je uz pomoć softverskog alata iBooks Author obogatio priče multimedijskim sadržajima: video prilozima, filmom, fotografijama, interaktivnom fotografijom, 3D modelom, tonskim zapisom, interaktivnim pojmovnikom, hiperlinkovima i drugim sadržajima vezanima uz multimedijsku tehnologiju i vrbničku kulturnu baštinu.

Ovakvim sadržajima obogaćene priče nisu više samo čitljive, nego i čujne, glazbeno i vizualno sadržajnije, cjelovitije, zanimljivije i pojmovno bogatije. Cilj autora bio je da ovom knjigom otme zaboravu vrbničku usmenu predaju i predstavi audiovizualne sadržaje iz bogate kulturne baštine Vrbnika te da širi fotografsku - vizualnu kulturu i mogućnosti multimedijske knjige.

Multimedia Štroligi može se preuzeti besplatno putem interneta, no za sad je mogu preuzeti samo korisnici Macintosh računala, iPada ili iPhona, i to samo ako imaju korisnički račun u nekoj od država kojima je taj sadržaj dostupan, obzirom da Hrvatskoj još nije.

Zanimljivo je spomenuti da se, uz razne druge sadržaje, u multimedijskom izdanju našao i video prilog koji je povodom predstavljanja tiskanog izdanja objavljen na našem portalu.

Što nam je Petar Trinajstić rekao o multimedijalnoj knjizi, doznajte iz snimke.