Od 22.9. do 10.10.

20.09.2018.

Periskop 2018: "Tartuffe" Matije Ferlina uvod u treće izdanje festivala suvremenog plesa

Ovogodišnji Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop u organizaciji Prostora Plus od 22. rujna do 10. listopada pred riječku publiku donosi 14 izvedbi na tri lokacije - u HKD-u na Sušaku i Filodrammatici te na Kontu. Uz međunarodna gostovanja, novost festivala su jedan izložbeni te četiri edukativna programa.

Ovogodišnji Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop u organizaciji Prostora Plus od 22. rujna do 10. listopada pred riječku publiku donosi 14 izvedbi. Uz uvođenje međunarodnog programa i suradnji, kao novost festivala su jedan izložbeni te četiri edukativna programa.

Periskop će započeti već ove subote 22.9. pretprogramom u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske i HNK Ivan pl. Zajc koji u HKD na Sušaku donosi predstavu Matije Ferlina Staging a play: Tartuffe u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Riječ je o drugom komadu iz ciklusa „Staging a Play”, rađenom prema poznatoj Molièreovoj komediji „Tartuffe”, koju je koreograf i autor inovativno „preveo” u plesni jezik.

Ipak, službeno otvorenje festivala dogodit će se u petak 28.9. u 18.30 sati na Kontu čime festival izlazi u javni prostor grada prezentacijom rezultata radionice “partneringa” pod mentorstvom Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića, nakon čega u HKD-u na Sušaku slijedi ALIEN EXPress, živa, promjenjiva izvedba slovenskog plesnog dvojca, Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka. Posjetitelji će također moći pogledati izložbu Začetak suvremenog plesa na Kvarneru, retrospektivni fotografski pregled koreografske produkcije plesne skupine Labis, nastao u periodu od 1988. do 1995. godine.

Međunarodna gostovanja

Među ostalim međunarodnim gostovanjima predstavit će se Quintetto talijanskog redatelja, koreografa i izvođača Marca Cheneviera, zatim Heroj 2.0. - Predstava svih predstava Uroša Kaurina i Vite Weisa, predstavnika nove perspektivne  generacije slovenskih kazališnih autora, te Tiger Lilies, interaktivna međugeneracijska plesna predstava u režiji Sanje Tropp Frühwald te produkciji umjetničkih organizacija VRUM i Dschungel Wien.

Spomenuta gostovanja ALIEN EXPressa i Quintetta ostvarena su u partnerstvu s europskom mrežom Aerowaves koja djeluje kao hub za otkrivanje i promoviranje plesa, te tako omogućuje izvođačima da dođu do publike koja inače nije upoznata s plesnom umjetnošću.

Predstave novog cirkusa

Bogati program iz domaće produkcije donosi plesne predstave Ti, autora i izvođača Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića iz Masa Dance Company, te Shake it off Brune Isakovića i Mie Zalukar. Uz to, pripremljen je program koji predstavlja lokalne autore te Novi horizonti - programski pravac kojim se prezentiraju prva plesna autorska djela.

Ovogodišnji Periskop uvodi i novi programski ciklus s predstavama novog cirkusa među kojima su Zvuk i tijelo Dore Popić i Miše Komende s disciplinom aerial hoop-a, Feng Shui Tanje Puklek i Filipa Borellija te Pushing Bo(un)d(ar)ies Lee Ovčarić i Petre Kožljan u kojoj se pripituje vještina hodanja na štulama i njene granice.

Plesne radionice za djecu i odrasle

Edukativni program bit će namijenjen različitim generacijama. Već spomenutom radionicom “partneringa” otvorit će se sam festival, a nastavlja se i suradnja s plesnom kritičarkom i teoretičarkom Ivanom Slunjski koja će ove godine voditi dvije edukativne radionice plesne kritike, onu za odrasle i radionicu za djecu, te su prijave na iste trenutno otvorene. Suradnja s KLIKER festivalom nastavlja se pak kroz međugeneracijsku plesnu radionicu uz predstavu Tiger Lilies za polaznice svih dobnih skupina.

Cjelokupan program s više informacija dostupan je na internetskim stranicama Periskopa.

Rezervacija i informacije o ulaznicama

Ulaznice za predstavu Staging a play: Tartuffe: blagajna@hnk-zajc.hr

Blagajna HNK Ivana pl. Zajca, Verdijeva 5a, Rijeka
tel. +385 51 337 114, e-mail: blagajna@hnk-zajc.hr
Ulaznice za ostale izvedbe i radionice: festival.periskop@gmail.com

tel. + 385 98 1769989

*Ulaznice za sve programe mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe prije početka svake predstave.

Cijena ulaznice:

  • Programi u HKD na Sušaku - 50 kn
  • Programi u Filodrammatici - 40 kn
  • Festivalska ulaznica - 300 kn