Deveti "Dani frankofonije" u Rijeci započeli projekcijom filma i otvorenjem izložbe

16.03.2011.

"Pariz" Ive Pervana u galeriji "Kortil"

Autor: Zoran Krušvar

Nakon projekcije filma "Sur les toits de Paris", predstavnik Francuskog veleposlanstva otvorio je izložbu, a večer je dodatno začinio i nastup Ane Opačak u pratnji maestra Jurice Karuze.

Ivo Pervan - Pariz

Prvi dan devetih riječkih "Dana frankofonije" započeo je pomalo neobično - projekcijom filma "Sur les toits de Paris" u galeriji "Kortil". Neobično nije to što je odabran vrlo interesantan dokumentarac o krovovima Pariza i raznim zanimljivostima koje se tamo skrivaju, već činjenica da film nije imao hrvatski prijevod pa je tako, iz potrebe da ga gledatelji shvate, prikazan uz sinkronizaciju na engleskom jeziku. Tako su dani francuskog jezika i kulture započeli prešutnim priznanjem dominacije engleskog kao sredstva međunarodne komunikacije.

Službeno otvorenje "Dana frankofonije" uslijedilo je odmah nakon projekcije, otvorenjem izložbe fotografija Ive Pervana nazvane "Pariz". Tim povodom izjavu nam je dala Irena Kregar - Šegota, predsjednica "Francuske alijanse Rijeka", kao i autor fotografija Ivo Pervan.

Njihove izjave, zajedno sa snimkom otvorenja koje je posebno uljepšao nastup pjevačice Ane Opačak, možete vidjeti u prilogu.