Osmo izdanje festivala

28.09.2017.

Ovogodišnji Zoom festival u Rijeku dovodi umjetnike britanske live-art scene

Osmo izdanje festivala Zoom nastavlja dosadašnju „tradiciju“ predstavljanja radova pojedinih umjetničkih scena ili praksi, dovodeći u Rijeku od 3. do 8. listopada neke od najznačajnijih imena suvremene live-art scene Velike Britanije.

Damir Avdic i Grega Zorc Foto Miha Fras
Damir Avdić i Grega Zorc / Foto: Miha Fras

Od 2010. godine, Zoom festival je izraz težnji udruge Drugo more da u Rijeci stvori jedinstveni festival u okolici koji će zadovoljiti potrebe lokalne publike za raznovrsnim i kvalitetnim umjetničkim programima iz zemlje i inozemstva. U fokusu festivala često se nalaze oni umjetnički radovi koje je teško svrstati u određena umjetnička područja, odnosno koji svojim intermedijalnim karakterom bez problema kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje.

Program ovogodišnjeg festivala započinje u utorak, 3. listopada u 20 sati, kada će kultna britanska kabaret diva Ursula Martinez u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28) izvesti hvaljeni performans My Story, Your Emails u kojem se, kombinirajući stand-up i komediju karaktera, osvrće na reakcije svojih obožavatelja diljem svijeta nakon što je na internetu „procurila“ snimka njezine zloglasne striptiz točke Hanky Panky.

Idućeg dana, u srijedu 4. listopada, u 20 sati, „Bosanski psiho“ Damir Avdić izvest će po prvi puta na hrvatskom tlu autorsku predstavu Mefisto, koja je u produkciji ljubljanske organizacije Maska nastala u suradnji s Gregom Zorcom. U Avdićevoj se verziji legenda o faustovskom ugovoru s vragom prenosi na lokalnu društveno-političku stvarnost, pri čemu njegovog deprimiranog Mefista životi put u jednom trenutku odvede upravo u Rijeku.

Multidisciplinarna umjetnica i „aktivistica“ Shabnam Shabazi izvodit će u četvrtak od 17 do 20 sati performans Snail Portrait, radi kojeg će Filodrammatica privremeno udomiti tristotinjak puževa. Istražujući pojmove doma, mjesta, izmještenosti, identiteta i tijela, Shabazi se u svojim performansima nadahnjuje osobnom prošlošću, sjećanjima, prirodom te ključnim društvenim i povijesnim trenucima.

Petak, 6. listopada, rezerviran je za ekstravagantni kabaret-spektakl Marise Carnesky – Dr. Carnesky’s Incredible Bleeding Women – koji od prve izvedbe u londonskom Soho Theatru nastavlja primati brojne pohvale kritike i publike. Kombinacijom različitih formata – od klasičnog predavanja do spektakularnih točaka koje uključuju gutanje mačeva i iluzionističke trikove – Carnesky se sa skupinom izvođačica u predstavi bavi ulogama i važnošću menstruacije u suvremenoj kulturi, donoseći iznova osmišljene menstrualne rituale primjerene novom dobu u kojima poseže za skrivenim moćima zaboravljene matrijarhalne prošlosti. Predstava će u Filodrammatici započeti u 20 sati i nije primjerena za mlađe od 16 godina.

Legendarni londonski izvedbeni umjetnik, anti-drag kraljica i TV zvijezda David Hoyle, koji je devedesetih godina prošlog stoljeća u liku Božanskog Davida sipao gorke kritike na buržoasku Britaniju i materijalističko-hedonistički dio gay scene, predstavit će se riječkoj publici posebnom kabaret-predstavom Escape from Opression, live in Rijeka. Predstava će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice u subotu, 7. listopada, s početkom u 20 sati.

Festival će završiti u nedjelju, 8. listopada, u Omladinskom kulturnom centru Palach, gdje će hrvatsko-britanski autorski tim kojeg čine Ivana Ivković, Ivan Marušić Klif, Phil Hession i Christian Cherene izvesti predstavu Atlas podrhtavanjâ, nastalu u okviru međunarodnog projekta Corners.

Osim performansa Snail Portrait i predstave Atlas podrhtavanjâ na koje je ulaz besplatan, ulaznice se po cijeni od 20 kuna mogu nabaviti u pretprodaji od ponedjeljka 2. listopada u Dallas Music Shopu Rijeka (Splitska 2a), ili u Filodrammatici sat vremena prije početka izvedbi.

Više informacija o programu i izvođačima saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.