Delete: Ri Lit

28.01.2019.

Ovogodišnja Noć velikog čitanja posvećena Daši Drndić i Igoru Večerini

Ovogodišnja „Delete: Ri Lit, Noć velikog čitanja 7“ posvećena je riječkim književnicima Daši Drndić i Igoru Večerini i održat će se u srijedu, 30. siječnja, s početkom u 20 sati u dvorani Filodrammatice.

Ovogodišnja „Delete: Ri Lit, Noć velikog čitanja 7“ posvećena je Daši Drndić i Igoru Večerini i održat će se 30. siječnja 2019. s početkom u 20 sati u dvorani Filodrammatice. Jedanaest autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Izet Medošević, Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić  – čitat će svoje najnovije priče, a publici je ovo jedinstvena prilika čuti ih jer nakon izvedbe one ostaju samo u usmenoj predaji.
Vlado Simcich Vava, Doris Pandžić, Milan Zagorac i Davor Mandić

Jedanaest autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Izet Medošević, Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić  – čitat će svoje najnovije priče, a publici je ovo jedinstvena prilika čuti ih jer nakon izvedbe one ostaju samo u usmenoj predaji.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, Tea Tulić predstavit će se tekstom u svom stilu, na razmeđi poezije i proze, naslova 'Pleme'. Davor Mandić predstavlja se 'Prekrasnim ljetom', u kojem na neki način uspostavlja dijalog s Danijelom Dragojevićem. Željka Horvat Čeč u fazi je pripreme novog romana, a dio iz tog djela čitat će ekskluzivno na ovogodišnjoj Noći velikog čitanja 7. Dunja Matić pročitat će uzbudljivi 'Vrlo privatni razgovor', priču o podvojenosti, krizi pisanja, autorstvu. Doris Pandžić čitat će programatsku priču 'Delete' u kojoj upozorava da 'vas ništa neće spasiti od budućnosti'.  

Kao i svake godine, manifestacija je za posjetitelje besplatna, a po prvi puta imat će priliku kupiti i suvenir s ove večeri, majicu za spavanje s prepoznatljivim logom Ri Lita, autora Mladena Stipanovića

Gordana Brkić Žagar predstavlja se odličnim uratkom o pripovjedaču koji se muči razumjeti ženski lik. Ili je riječ o nečem sasvim drugom? Priča se zove 'Priča o ničemu'. Igor Beleš napisao je izvrsno balansiranu priču 'Dobro vrijeme za zračne udare', koji se na trenutak učini gastronomskim vodičem, no potom se pretvori u dirljivu pripovijest. Svakako treba pažljivo pratiti pripovjedača s nevjerojatnom uvodnom rečenicom! Milan Zagorac, povratnik u redove Ri Lita, kao i uvijek predstavlja se duhovitom anegdotskom pričom 'Tužibaba'. Zoran Krušvar se, ništa neobično za njega, predstavlja sasvim neobičnom infantilno SF toniranom pričom 'Grickonja  užasa'. Izet Medošević ovog puta nastupa bez pratnje Borgija, no njegova priča ima ipak veze s pop kulturom jer se zove 'ABBA'. Enver Krivac se ove godine ostavlja autorskog teksta u korist čitanja tekstova Igora Večerine, negdašnjeg člana skupine Ri Lit, te Daše Drndić.

Prošla je godina donijela veliki broj zapaženih izdanja i uspjeha članovima Ri Lit skupine, šest je autora objavljeno u elektroničkom izdanju, a nastupi su se nizali tijekom cijele godine. Inače, Ri Lit se tijekom proteklih godina predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj, pulskoj publici, a u srijedu će po sedmi put zauzeti prostor dvorane Filodrammatice u Rijeci.