Hrvatska drama i balet

14.03.2018.

Ove subote premijera predstave "Voda" u HNK Ivana pl. Zajca

U subotu, 17. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 19.30 sati, premijerno će biti izvedena predstava „Voda“, nastala prema kratkom istoimenom tekstu Vladimira Nazora, u režiji i koreografiji Matije Ferlina, najavljeno je na konferenciji za medije. Predstava se izvodi u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda u suradnji s Gradom Rijekom i Komunalnim društvom Vodovod i kanalizacija.

undefined
Prizor iz predstave "Voda" / Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Predstava je postavljena u sklopu Riječkog kazališta mladih "Kamov", koje je pokrenuo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a nastala je u spajanju ansambala Hrvatske drame i Baleta riječkog HNK. Realizira se kao pripremni projekt u sklopu Europske prijestolnice kulture, budući da je voda jedna od tri velike tematske cjeline programa ovog velikog kulturnog događaja.

Intendant Marin Blažević istaknuo je da riječki HNK mora svojim programom pokrivati cijeli spektar generacija te da je rad za djecu i mlade jedna od misija ovoga HNK. Ustvrdio je da je "Voda" značajan projekt ovoga kazališta te izrazio uvjerenje da će izazvati velik interes publike.

Prema riječima Jelene Milić, koordinatorice Dječje kuće, predstava otvara temu determiniranosti biološkog i društvenog života vodom, prikazujući višemjesečnu sušu na jednom otočkom selu. Autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec, a glavnu ulogu, dječaka Vladu, igra Jelena Lopatić.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila je kako će uz predstavu, u petak, 16. veljače u 18 sati, biti održano i predavanje dr.sc. Olge Perić pod nazivom „Brački ciklus Vladimira Nazora“, a nakon odigranih predstava 21. i 22. ožujka posjetitelji će biti pozvani na "Razgovore o teatru u Teatru" gdje će sudjelovati i autori predstave.