"Autorske bure"

11.04.2018.

Ove subote brsečko SF podne s književnicom Milenom Benini

Europska prijestolnica kulture i njen programski pravac Lungomare u subotu, 14. travnja, pozivaju na posebno književno druženje, u „Najmanje kazalište na svijetu“, teatar OZ u Brseču.

Književnica Milena Benini / Foto: press materijal
Milena Benini / Foto: press materijal

Tamo će točno u podne svoj književni rad predstaviti Milena Benini, jedna od najuspješnijih i najznačajnijih hrvatskih autorica znanstvene fantastike i fantasyja, koja u Mošćeničkoj Dragi posljednjih dana boravi na književnoj rezidenciji nakon koje će - inspirirana Mošćeničkom Dragom - napisati kratku priču. S njom će porazgovarati Zoran Krušvar, pisac, vrsni poznavatelj znanstvene fantastike i član tima Rijeka 2020.

Podsjetimo, riječ je o književnim rezidencijama na koje je 15 pisaca Hrvatske i regije pozvano kako bi, u formi kratke priče, obradili 15 lokacija kvarnerske obale i otoka (Mošćenička Draga, Lovran, Volosko, Kostrena, Bakar, Crikvenica, Zebar, Baška, Lopar, Beli, Cres, Mali Lošinj, Susak i dva lokaliteta u Rijeci).

Te će lokacije 2020. godine biti povezane kulturno-turističkom rutom Lungomare a spajat će ih činjenica da će na svakoj od njih biti postavljeno suvremeno umjetničko djelo (site-specific intervencija u javnom prostoru) na čije će nastajanje utjecati i kratke priče nastale na rezidencijama.

Nagrađivana autorica SF

Milena Benini posebno je poznata onom dijelu hrvatske i svjetske književne publike sklonom SF-u i fantasyju. Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy, te The Complete Guide to Writing Science Fiction koja je dobila nagradu Eppie za najbolju elektronsku knjigu godine. Roman Svećenica Mjeseca izdala je na engleskom jeziku, pri kanadskoj izdavačkoj kući MuseItUp Publishing a priče su joj prevođene i na druge svjetske jezike, među kojima i španjolski te poljski. Dosad je objavila sedam romana: Kaos (1999.), Djelomična pomrčina (2012), Priestess of the Moon (2013) (Svećenica Mjeseca, 2014), Da En (2015), Prodavač snova (2015), Zmajska zora (2016) i Kvadrila (2017).

Tijekom travnja književne večeri „Autorske bure“ održat će se i 19.4. s Damirom Karakašem i Oljom Savičević Ivančević u caffe baru „Plavica“ u Cresu, 20.4. s Bekimom Sejranovićem i Teom Tulić u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju te 27.4. s Edom Popovićem u Galeriji „Zvonimir“ u Baškoj. U svibnju su književne večeri planirane s Vladimirom Arsenijevićem, 4.5. u Rijeci, i s Robertom Perišićem, 15.5. u Crikvenici.

Nagrađena je sa šest nagrada Sfera, od kojih su joj najnovije priskrbili roman Prodavač snova i teorijski tekst „Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe“ (časopis Ubiq, 2016). Dobitnica je dviju nagrada Artefakt te nagrade za najbolju priču s istarskom tematikom na Istrakonu 2009, za pripovijetku „Prva koluna Margulje Krsnice“. Objavila je zbirku pripovijedaka Jednorog i djevica (2005) a svoj je doprinos dala i antologiji priča posvećenih ikoni horora, Dracula: Rise of the Beast urednika Davida Thomasa Moorea (2017).

Pisati je počela još u osnovnoj školi a prvu priču objavila je u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Kratke priče i članke nastavila je objavljivati u časopisima Sirius, Vijenac, Op.A., Zarez, Ubiq i dr. Radove je objavljivala i na engleskom, u časopisima kao što su Neverworlds i Eternity te u više zbirki. Radi kao prevoditeljica i urednica te surađuje s brojnim nakladničkim kućama.