Muzej grada Rijeke

21.05.2019.

Otvorenje izložbe Čudesni Milan Marjanović

U Muzeju grada Rijeke, u četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati otvara se izložba "Čudesni Milan Marjanović".

U Muzeju grada Rijeke, u četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati otvara se izložba "Čudesni Milan Marjanović". / Foto: Muzej grada Rijeke
Foto: Muzej grada Rijeke

Izložba posvećena Milanu Marjanoviću (Kastav 1879 – Zagreb 1955), jednom od najzanimljivijih protagonista iz povijesti Hrvatskog primorja, nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića. Marjanović je osoba izvanredne energije i strasti – novinar, političar, književni kritičar i pisac.

Kao pripadnik napredne hrvatske omladine, borio se protiv Mađara i Austrougarske, za osamostaljenje Hrvatske, potom rješenje hrvatske budućnosti vidi u južnoslavenskom okupljanju. Prije Prvoga svjetskog rata djelovao je u Londonu kao član Jugoslavenskog odbora, također kao predstavnik Odbora u SAD-u i Južnoj Americi. Početkom rata smješten je u kućni pritvor u Kastvu, za svoje ideje robijao je u Ljubljani i Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata interniran je i zatvoren u Italiji.

Bavio se književnim pisanjem, što ga je odvelo sve do Broadwaya, gdje je postao jedini izvođeni hrvatski dramatičar. Usporedno djeluje kniževni kritičar, s realističke platforme koja se suprotstavlja estetskim idejama A. G. Matoša. Riječka knjižara Trbojević objavljuje mu Književne novosti. Poslije Drugg svjetskog rata vodi Filmski laboratorij Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu. Pedesetih godina postaje predsjednik savjeta Jadranskog instituta JAZU u Zagrebu, te akademik.

Piše o mnogim temama, uključujući suvremene gospodarske, također povijesne studije o hrvatsko-talijanskim odnosima na Jadranu,  posebno o Rijeci.  Redovito je održava kontakte s primorskim piscima i intelektualcima poput Ante Dukića, Drage Gervaisa, Rikarda Katalinića Jeretova Olega Mandića, Viktora Cara Emina, te surađuje u književnom časopisu Riječka revija.

Izložba će se moći razgledati do 25. lipnja 2019.