3. listopada 2016. godine, u 11 sati

30.09.2016.

Otvorenje Galerije Plavi salon izložbom fotografija "Rijeka otvorena svima"

U ponedjeljak, 3. listopada 2016. godine, u 11 sati, u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/1. kat, izložbom fotografija pod nazivom "Rijeka otvorena svima" bit će svečano otvorena Galerija Plavi Salon. Događaju će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i član tima Europske prijestolnice kulture Vuk Ćosić.

Rijeka otvorena svima

Galerija Plavi salon smještena je na prvom katu zgrade Grada Rijeke na Korzu u obnovljenom prostoru Salona Grada Rijeke. Prostor je osmišljen kao izložbeni u kojem će se postavljati raznolike izložbe povezane s projektom Rijeka 2020. Prva izložba u Plavom salonu bit će fotografije koje su upotrijebljene u promotivnim materijalima projekta Europske prijestolnice kulture. Galerijom Plavi salon upravljat će Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Izložba „Rijeka otvorena svima“ nastala je u suradnji s izdavačkom kućom Adamić, a predstavlja izbor fotografija Petra Fabijana i Marka Gracina iz istoimene fotomonografije. Uvodničar monografije Edi Jurković povodom izdanja knjige napisao je:

Fotografije Petra Fabijana i Marka Gracina ovdje svjedoče o Rijeci kao gradu sretnih ljudi koje doduše ponekad možete vidjeti i namrgođene, ali ne želimo da nas pamtite po lošim danima. Pamtite Rijeku kao i mi, po osmjesima, emocijama, boljim uspomenama i iskorištenim prilikama. Provedite bolji dio života u gradu koji je gotovo idealan za život, na spoju slatke i slane vode, na spoju snježnih vrhova i mediteranskih otoka, na spoju zelenih planina i morskog plavetnila, na mjestu s kojeg vidite pedeset nijansi modre u spoju neba i Kvarnerskog zaljeva. Rijeka, shvatili ste to, nije nimalo ekskluzivno mjesto. Ona je prije svega inkluzivna, otvorena svima dobre volje, prava luka različitosti kao što je to precizno definirano kada je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Rijeka, nepresušna i neodoljiva.

 

Petar Fabijan je riječki fotograf koji je nakon završenog školovanja dugi niz godina radio u „Novom listu“. Bavi se raznim fotografskim izričajima. Fabijan je od 2006. godine član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Do sada je izlagao na više od 20 skupnih i samostalnih izložaba. 

Marko Gracin dugogodišnji je fotoreporter „Novog lista“. Član je Hrvatskog društva umjetnika Rijeka. Fotografije često stvara na putovanjima diljem svijeta, a izlaže na samostalnim izložbama u Rijeci. Sudjelovao je u nekoliko monografija i publikacija.