Lena Ternovec pobjednica natječaja

07.03.2016.

Otvorena izložba "Fotografkinje 2016."

Autor: Zoran Krušvar

Fotoklub Rijeka povodom Međunarodnog dana žena svake godine organizira skupnu izložbu "Fotografkinje". Riječ je o skupnoj izložbi fotografija na kojoj mogu sudjelovati samo žene, neovisno o temi njihovih radova. 5. ožujka otvorena je tako i ovogodišnja izložba.

Selektorica Iva Prosoli imala je težak zadatak odabrati fotografije koje će biti izložene, a koje nagrađene. Na koncu su se na zidovima Galerje Principij našle fotografije četrdeset i dviju autorica. Važno je naglasiti kako su sudjelovale i fotografkinje mlađe od osamnaest godina, među kojima su se istaknule Marie Kinkela, Mihaela Vukelić, Lana Kranjc, a posebno Anastazija Stojadinović koja ima samo sedam godina. Među punoljetnim autoricama najbolja je bila Lena Ternovec, a uz nju su pohvaljene još i Dora Bakek, Martina Barić i Neda Rački.

Otvorenju izložbe prisustvovala i fotografkinja Slavka Pavić, koja je još 1973. pri Fotoklubu Zagreb pokrenula žensku sekciju. Ona je izrazila svoje veliko zadovoljstvo ovom izložbom, a posebno samim porastom broja fotografkinja u Hrvatskoj, u odnosu na dane iz 1973.

Kratku snimku s otvorenja pogledajte u prilogu.