V I D E O

08.02.2017.

Otvorena izložba fotografija Zdenka Sile u Galeriji Principij

Autor: Damir Jevtić

Povodom dvadesete obljetnice smrti poznatog i priznatog riječkog arhitekta i urbanista Zdenka Sile, u utorak, 7. veljače, u Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija na kojoj je izloženo četrdesetak njegovih radova.

Povodom dvadesete obljetnice smrti poznatog i priznatog riječkog arhitekte i urbanista Zdenka Sile, u utorak 7. veljače 2017. godine u Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija na kojoj je izloženo četrdesetak fotografija

Zdenko Sila rođen je 2. veljače 1915. godine u Pragu, od oca Slovenca i majke Čehinje, ali je najveći dio života proveo u Rijeci, gdje je i umro 15. siječnja 1997. godine. Učenik je slavnog slovenskog arhitekta Josipa Plečnika. Nakon što je diplomirao arhitekturu u Ljubljani doselio je u Rijeku u kojoj je kao arhitekt i urbanist ostavio neizbrisiv trag.

Zdenko Sila je između 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bio uvaženi član Fotokluba Rijeka, paralelno se bavio slikanjem akvarela, a posebno je važno istaknuti kako je radio kao arhitekt i urbanist na planiranju turizma te je postavio temeljne principe očuvanja obale. Zaslužan je i za regulaciju riječke Rive, koja je nedavno obnovljena i funkcionira po istim principima kako je zamišljeno 50-ih godina prošlog stoljeća.

Manje je poznato da se u mladosti intenzivno bavio slikarstvom pa će se u četvrtak, 9. veljače, u Muzeju grada Rijeke otvoriti izložba njegovih akvarela.