VIDEO

19.01.2018.

Otvorena izložba Dinka Svobode „Crvena ruža Jadrana“

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak, 18. siječnja 2018., u Galeriji Juraj Klović otvorena je samostalna izložba Dinka Svobode koja obuhvaća 300 radova manjeg formata u kojima nastavlja svoju preokupaciju i osebujan način prikaza flore i faune. Nakon izložbi slika na temu riba i morskih ježinaca, sada obrađuje moruzgvu ili kako je sam naziva, crvenu ružu Jadrana. Ovaj put zbog lošijeg vida u 94. godini odlučuje se za kolaž. Suvremeno komponirajući forme i oblike, autor kao i uvijek iskazuje svoju osjetljivost za potrebe društva te je izložbu prilagodio slijepim i slabovidnim osobama, a sve radove donirat će Udruzi slijepih PGŽ-a.

Otvorena izložba Dinka Svobode

Dinko Svoboda, kazališni i operni redatelj, slikar, rođen je 1924. godine u Rijeci. Započeo je u kazalištu, radom na redateljskim nacrtima i slikama dekora, kostima i rekvizita da bi kasnije postao uspješni operni redatelj. Redoviti je i najstariji član hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, još uvijek aktivan kako u stvaranju (2015. u prostoru nove Galerije Juraj Klović održao je samostalnu izložbu koju je sam financirao) tako i u ostalim djelatnostima udruge. Već više od šezdeset godina Svoboda se ozbiljnije bavi slikarstvom pa uz angažman u kazalištu ono postaje njegovo glavno zanimanje.

Njegov prvi javni nastup bio je 1962, a osvrt o njemu dala je likovna kritičarka Vanda Ekl u Novom listu. Prvu značajniju samostalnu izložbu održao je 1966. U riječkom Malom salonu. Imao je više od 100 samostalnih izložbi te više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i to najviše po Švicarskoj i Njemačkoj.

Izložba u Galeriji Juraj Klović na adresi Verdijeva 19b ostaje otvorena do 30. siječnja, a kako je proteklo otvorenje pogledajte u prilogu.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1