VIDEO: Audio-video instalacija na željezničkom kolodvoru

06.02.2015.

Otvorena izložba "Čekaonica za ljude, strojeve i grad"

Autor: Damir Jevtić

U čekaonici na glavnom željezničkom kolodvoru u Rijeci u četvrtak 5. veljače 2015. otvorena je audio-vizualna izložba naziva "Čekaonica za ljude, strojeve i grad". Autori instalacije su umjetnici Nadija Mustapić i Toni Meštrović koji su od prosinca 2013. godine stvarali ovaj višekanalni site-specific audio i video rad. Svi posjetitelji moći će od 5. do 11. veljače, 2015. od 16:00 do 21:00 sat, doći u čekaonicu i sami postati njezini sudionici.

Čekaonica za ljude strojeve i grad

U blizini čekaonice vlakovi dolaze i odlaze, lokomotive pomiču vagone duž tračnica, dizalice prenose terete, kamioni i tegljači voze između luke i obližnjih silosa, putnici se ukrcavaju u vlak, radnici prolaze kroz stanicu. Svi ovi zvukovi i aktivnosti postaju sastavni dijelovi kreacije, miješajući se sa zvučnim i vizualni prikazima u samoj instalaciji. Riječki željeznički kolodvor obilježio je trenutak kada se grad Rijeka prvi put željeznicom povezao sa Središnjom Europom i postao luka kroz koju Budimpešta dobiva izlaz na more. Rijeka je izrasla u etablirani, strateški lučki grad, koji je svoj radnički identitet zadržao sve do devedesetih godina 20-tog stoljeća.

Kako izgleda danas moguće je pogledati nakon što se posjetitelj smjesti u čekaonicu i pogleda u strop na kojem se prikazuje projekcija. U video prilogu pogledajte kako je proteklo otvorenje izložbe uz izjavu umjetnice Nadije Mustapić.