Klasična glazba

28.09.2018.

Otvoren drugi ciklus koncerata "Lisinski u Guvernerovoj palači"

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe "Lisinski u Guvernerovoj palači" otvoren je u četvrtak nastupom klarinetistice Marije Pavlović, violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Martine Filjak.

Guvernerova palaca

Ovim ciklusom, prvi put organiziranim prošle godine, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski iz Zagreba se prvi put pojavljuje kao organizator ciklusa koncerata klasične glazbe u drugim gradovima. Koncerti se u Rijeci organiziraju jednom mjesečno u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, odnosno Guvernerovoj palači.

Marija Pavlović je diplomirala klarinet na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavala se na salzburškom Mozarteumu. Dobitnica je brojnih nagrada i pobjednica niza međunarodnih natjecanja. Kao solistica je surađivala s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima, S Martinom Filjak je snimila CD "Glazba...prijateljstvo", koji je nagrađen trima diskografskim nagradama Porin.

Martina Filjak se školovala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i bečkom Konzervatoriju te školi za soliste u Hannoveru. Nastupala je uz vodeće svjetske orkestre i dirigentska imena, kao što su Heinrich Schiff, Theodor Guschlbauer, Sebastian Lang-Lessing, Christian Zacharias, MIchael Schonwandt, Christoph Poppen i Stefan Soderling. Pažnju svjetske javnosti privukla je 2009. godine, kad je osvojila zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na međunarodnom natjecanju u Clevelandu. Uz te, osvajala je još niz nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima.

Monika Leskovar postala je 1995. godine najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Školovala se na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu i na Visokoj glazbenoj školi Hans Eisler u Berlinu, gdje je nastvila raditi kao asistentica. Bila je članica münchenske filharmonije 2010. i 2011. kao solo violončelistica, od 2013. godine predaje na Conservatorio della Svizzera Italiana u Luganu, a od 2017. godine docentica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. 

Među njenim međunarodnim nagradama su ona na natjecanjima ARD u Münchenu, Mstislav Rostropovič u Parizu, Antonio Janigro u Zagrebu, Roberto Caruana u Milanu i Adams Cello Competition u Novom Zelandu. Surađivala je s važnim svjetskim dirigentima i glazbenicima poput Valerija Gergijeva, Krzysztofa Penderckog, Sofije Gubaiduline, Juliana Rachlina, Stefana Milenkovića ili Patty Smith.  

(Hina)