Galerija DMS

17.11.2010.

Otvaranje Galerije Društva multiple skleroze

U petak, 19. studenog u 17 sati u prostorijama Društva multiple skleroze, Kružna 7, bit će svečano otvorena Galerija DMS. U Galeriji će biti izloženi i na prodaju ponuđeni radovi članova Društva multiple skleroze nastali na kreativnim radionicama, pokrenutim 2002. godine u sklopu projekta Rijeka – zdravi grad.

Galerija Društva multiple skleroze

Likovno-kreativno-terapijske radionice za osobe s invaliditetom pokrenute su davne 2002. godine  u sklopu projekta Zdravi grad. Ciljevi radionica bili su kvalitetno osmišljavanje slobodnog vremena osoba s invaliditetom, poticanje kreativnog izražaja međusobna komunikacija i druženje kao vid terapije te pomoć pri osposobljavanju za samostalni rad u raznim tehnikama ovisno o interesu pojedinaca.
 
Uz individualni i grupni rad i demonstraciju uradaka, rad se odvijao prema programskoj tematici i uključivao je članove različitih udruga koje okupljaju osobe s urođenim ili stečenim invaliditetom.
 
Za sustavni nastavak projekta te uključivanje novih članova i voditelja zaslužni su članovi Društva multiple skleroze. Rezultat  njihovo rada uz pokretanje prostora za demonstraciju i izlaganje je Galerija koja je otvorena u prostorima  društva.     

 

Izložene radove potpisuju: 

 • Huanito Luksetić
  Rođen u Rijeci 1978.g. Nakon  prva dva razreda srednje škole u Bakru – smjer nautika druga dva razreda završava u SAD-u, California. Nakon završene škole, ostaje živjeti i raditi  u Californiji do 2000.g. nakon čega se vraća  ponovno u Rijeku. Od multiple skleroze obolio je 2008.g. i uključuje se u Društvo MS. S vremenom postaje član kreativnih radionica u kojima izuzetno aktivan. 
 • Vladimir Komparić
  Rođen  je 1949. g. u Marčani kod Pule. Medicinski fakultet  završava u Rijeci, gdje je radio kao liječnik i kao ravnatelj Ustanove lječilišta Kraljevica. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća postavljena mu  je dijagnoza multiple skleroze. Nedugo nakon toga, učlanio  u Društvo MS. Zbog napretka bolesti je u invalidsku mirovinu. Prije četiri godine postaje predsjednik Društva. Pored svih obaveza, aktivan je član kreativnih radionica.
 • Pčelica Maja
  Rođena je 1973. g u Rijeci. Nedavno se priključila Društvu MS i radu likovne radionice. Ističe zadovoljstvo u druženju i kreativnom izražaju  koji joj je omogućen unutar radionice. 
 • Smiljana Slavic
  Rođena  je u Rijeci 1964.g. Nakon završenog školovanja, zaposlila se, udala i rodila dvoje djece.  Četrnaest  godina od pojave prvih simptoma bolesti, 2003.g.  ustanovljeno je da se radi o multiploj sklerozi. Nakon toga se uključila u Društvo MS . Zadovoljna je druženjem,   stvaranjem i radom  unutar  kreativnih radionica. 
 • Jasminka 
  Rođena  je u Rijeci 1963.g. Član Društva MS od samih početaka... Svatko je u nečemu poseban, a njena specijalnost su zgrade, posebno one koje obilježavaju naš grad, a koje s puno ljubavi izrađuje. 
 • Nevenka
  Rođena 1949.g. Od multiple skleroze  oboljela 1989.g. te se nedugo nakon toga učlanila u Društvo MS. Uživa u kreativnim radionicama, u druženju i radu, naročito dok promatra što se sve može učiniti i sa oslabljenim rukama.
 • Ismeta Odobašić
  Rođena 1961. g. u BiH. Član Društva MS od 1998.g. Član Kreativne radionica od samih početaka. Vesele je i čine izazov nove metode rada. Sretna je i ponosna na svoje rezultate rada.
 • Delija
  Rođena je 1956.g. u Opatiji. U Društvo MS uključena kao pridruženi član i volonter. Uživa u druženju, kako ističe "s dobrim i plemenitim ljudima" i uživa rezultatima zajedničkog rada.
 • Ika Peic
  Rođena  1958.g. Član Društva MS od 2008.g.
  Mišljenja je - da je najbolje što se događa u Društvu "radionica s glinom" u sklopu koje radi s radošću i elanom. 
 • Željka
  Rođena je na Rabu 1961.g., u Društvo MS učlanila se nedugo nakon dijagnoze bolesti u 2000.g. Njena kreativnost velika je podrška radu  kreativnih radionica. 
 • Larisa
  Rođena 1965.g u Rijeci. Član je Društva MS od 2008.g. Redovno pohađa kreativne radionice, posebno se ističe u izradi stolnih lampi i zidnih satova. 
 • Silvia
  Rođena 1977. g. u Rijeci. Završila trgovačku školu u Rijeci, smjer komercijalist. U Društvo se učlanila 1997.g. Vrijedan i aktivan član kreativnih radionica Društva. Njeni se radovi ističu živim i vedrim bojama.
 • Petra Maričić
  Učenica 3. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije. Zajedno s majkom koja boluje od multiple skleroze sudjeluje u kreativnim aktivnostima Društva od samih početaka ostvarivanja radionica modeliranja u glini i umjetničke fotografije. 

 

Irena Deže Starčević

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1