Povijest ribolova

28.03.2019.

Otvara se izložba "Čovjek i more – ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar"

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u petak, 29. ožujka u 12 sati, otvara se izložba „Čovjek i more – ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar. Autorica izložbe je Dušanka Romanović.


Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja
Foto: press materijal

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi česti na priobalnim nalazištima, ali dosad vrlo slabo proučavani.

Izložba će prikazati upravo taj segment života u antici: ribarski alat i tehnike ribolova koje su se koristile u razdoblju antike i koje se nisu promijenile sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke /vrše/ i dr.). Posjetitelji će se upoznati i s mitologijom i prikazima božanstava te s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanom uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Građa predstavljena na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je djelovala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja 2019.