Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

18.10.2017.

Opera "La Boheme" nakon 30 godina ponovno na riječkim daskama

Autor: HINA .hr

Opera Giacoma Puccinija "La Boheme" premijerno će se izvesti u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 23. listopada, u režiji Fabrizija Melana, izvedbom će dirigirati Ville Matvejeff a u glavnim ulogama nastupit će Anamarija Knego i Aljaž Farasin, najavljeno je na konferenciji za medije.

Anamarija Knego i Aljaž Farasin / Foto: press materijal
Anamarija Knego i Aljaž Farasin / Foto: press materijal

Intendant HNK Marin Blažević naglasio je da je ovo jedna od najpopularnijih i možda najljepše skladanih opera uopće. Govoreći o Melanovoj režiji, istaknuo je da je "poezija detalja" kakvu on do sad nije vidio u opernoj režiji. To je minuciozan rad na glumi izvođača, kojim se postiglo da nešto najmanje realistično i prirodno kao operna izvedba, izgleda posve realistično i prirodno. "Zahvaljujući tome, teško je odoljeti boli i suzama u tragičnom finalu", kazao je Blažević.

Ugledni redatelj Fabrizio Melano, koji dulje od 40 godina surađuje s vodećim svjetskim opernim kućama, ustvrdio je da je u karijeri radio s nekim od najvećih pjevača, ali da dosad nije nikad imao tako dobru izvedbu Mimi, kao što to čini Anamarija Knego. Ona potpuno nestaje u liku, kao i njezin partner na sceni Aljaž Farasin kao Rodolpho, te ne vidimo više pjevače nego samo likove, naglasio je.

Anamarija Knego kazala je da je s Melanom mogla razgovarati o svemu što osjeća te je zahvaljujući tome u izvedbu Mimi unijela vlastita iskustva boli i time oživjela lik.

"La Boheme" je posljednji put izvedena u Rijeci prije 30 godina.

Na konferenciji je također najavljena i izvedba Mozartova "Requiema" u riječkom HNK-u 31. listopada, pod ravnanjem Philippa von Steinaeckera. Ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić rekao je da je riječ o mladom dirigentu s velikim međunarodnim iskustvom. Ovo čitanje "Requiema" je klasičnije i čišće, kazao je. Uz orekstar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca solisti su Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Slavko Sekulić.

Osim toga, najavljeno je i gostovanje 24. listopada Drame Slovenskog narodnog gledališča s višestruko nagrađivanom predstavom "Kralj Ubu" prema motivima teksta Alfreda Jarryja i u režiji Jernerja Lorencija.