11.11.2015.

11.11.2015.

Opera "Andrea Chenier" premijerno u riječkome HNK 14. studenoga

RIJEKA, 10. studenoga 2015. (Hina) - Opera Umberta Giordana "Andrea Chenier" s uglednim meksičkim pjevačem Luisom Chapom u naslovnoj ulozi nova je premijera Opere HNK Ivana pl. Zajca, a bit će izvedena 14. studenoga, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Redatelj Nenad Glavan kazao je da je razdoblje Francuske revolucije, o kojoj je riječ u operi, bilo vrlo intenzivno razdoblje po političkim događanjima, nasilju ali i kulturnim i umjetničkim dosezima, navevši da je zbog toga bio izazovan rad na ovom djelu.

Dodao je da je novac na raspolaganju za ovu operu bio ograničen, ali je autorski tim nastojao postići da se to ne vidi. Glavan je i autor scenografije koja je, kako je rekao, funkcionalna i mobilna te "dobiva funkciju izvođača na sceni".

Luis Chapa ocijenio je da je ovo ambiciozan projekt riječke Opere, te da je, unatoč mogućnostima znatno manjima nego onima u velikim opernim kućama u kojima je nastupao, postavljena vrlo zanimljiva predstava. Za scenografiju je ustvrdio da je izuzetno efektna. Chapa prvi put u karijeri pjeva ulogu Andree Cheniera. Kazao je da mu je ova uloga zanimljiva jer je Chenier u isto vrijeme junak i antijunak, sociopat koji se mora dopasti gledateljima.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kazao je da ljubitelji opere u Rijeci često pitaju kad će na programu HNK ponovno biti djela Verdija i Puccinija. "Umberto Giordano je predstavnik prave opere verizma i ostvaruje snažan dramski naboj poput Verdija. Ako vam nedostaju Verdi i Puccini, dođite na Giordana", rekao je Blažević.

Nastupit će još i Giorgio Surian, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Olga Kaminska i drugi članovi riječkog opernog ansambla. Dirigent je Ville Matvejeff, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.