Irski pisac Ronan Bennett u Rijeci predstavio svoj novi roman

19.04.2011.

"Opasna partija" u knjižari Filodrammatica

Autor: Zoran Krušvar

Predstavljanje je održano u sklopu gostujuće tribine "Razotkrivanje" u ponedjeljak, 18. travnja. S autorom povijesnog trilera Opasna partija, o knjizi, njegovu književnom radu, scenarijima za BBC, političkom angažmanu, zatvorskim godinama, Irskoj i drugim temama razgovarao je Seid Serdarević, uz simultani prijevod Daniele Uravić.

\"Opasna partija\" u knjižari Filodrammatica

Gostovanje stranog pisca privuklo je velik interes medija pa su tako novinari imali značajan udio u publici koja se okupila u V.B.Z. - ovoj knjižari "Filodrammatica".

Simpatičan i otvoren, Ronan Bennett govorio je o svojim knjigama i životu, s naglaskom na roman "Opasna partija" koji je objavljen 2006., a nedavno se pojavio i u hrvatskom prijevodu. Riječ je o još jednom povijesnom trileru, smještenom u Sankt Peterburg 1914. godine, u vrijeme velikih političkih previranja. U središtu priče je zločin, ali također politika, ljubav i - šah.

Riječka publika imala je za gostujućeg pisca razna pitanja na koja je strpljivo odgovarao. Međutim, iako se u svojim djelima konstantno bavi političkim problemima iz raznih dijelova svijeta, nije se osjećao kompetentnim odgovoriti na pitanje smatra li da bi za Hrvatsku bilo dobro ući u EU. Napomenuo je samo da je Irska prije ulaska u EU bila siromašna i jadna, nakon čega joj je petnaest godina bilo dobro, a sad je ponovo siromašna i jadna.

Nekoliko riječi o sebi i svom radu Ronan Bennett rekao je u kratkoj izjavi na engleskom jeziku:

A isječak s predstavljanja romana, zajedno s prijevodom na hrvatski, možete vidjeti ovdje:

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2