Art-kino Croatia

14.06.2018.

Okrugli stol s Judith Butler u čast antropologinji Sabi Mahmood

U srijedu, 20. lipnja u 19 sati u sklopu programa Ljetne škole u organizaciji Sveučilišta u Rijeci - Centra za napredne studije jugoistočne Europe održat će se Okrugli stol u čast Sabi Mahmood u kojem će sudjelovati američka filozofkinja Judith Butler uz druge uvažene gošće iz regije.

U srijedu, 20. lipnja u 19 sati u sklopu programa Ljetne škole u organizaciji Sveučilišta u Rijeci - Centra za napredne studije jugoistočne Europe održat će se Okrugli stol u čast Sabi Mahmood u kojem će sudjelovati američka filozofkinja Judith Butler uz druge uvažene gošće iz regije.
Foto: press materijal

Okrugli stol posvećen je nedavno preminuloj antropologinji Sabi Mahmood sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley) koja je na specifičan način tematizirala sekularnost. Uz Judith Butler, gošće iz regije Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split), Zilka Spahić Šiljak (Sveučilište u Stanfordu, TPO Foundation Sarajevo), Sanja Potkonjak (Sveučilište u Zagrebu), Adriana Zaharijević (IFDT, Sveučilište u Beogradu), Senka Božić (Sveučilište u Zadru) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe; APURI) evocirat će djelo Sabe Mahmood o religiji i sekularnosti Religious Difference in a Secular Age. A Minority Report,  Razgovor će se voditi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon okruglog stola slijedi projekcija filma Marthe Rosler Semiotika kuhinje (Semiotics of the Kitchen, 1975.). Poznata feministica u ovom radu predstavlja ideju da „žena čim progovara, imenuje svoju opresiju“. Subjekt kojeg se obično shvaća kao sretnu kućanicu i nesebičnu proizvođačicu koristi geste koje demonstriraju frustraciju jezikom domesticiteta, te tako koristi prostor kuhinje kao kulisu otpora i promjene.  

Judith Butler je Maxine Elliot profesorica pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čija je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica. Autorica je brojnih važnih djela kritičke teorije poput Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (Nevolje s rodom: feminizam i subverzija identiteta), te za ovaj panel aktualnog Is Critique Secular? Blasphemy, Injury and Free Speech (Je li kritika sekularna? Blasfemija, ranjenost i slobodan govor) u koautorstvu sa Sabom Mahmood. Trenutno je voditeljica četverogodišnje stipendije za razvoj International Consortium of Critical Theory Programs pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njezina boravka u Rijeci.

Okrugli stol u čast Sabi Mahmood promišlja djelovanje protiv nametnutih socijalno konstruiranih rodnih obrazaca kroz razmatranje politika religijskog i sekularnog nasilja. Akademski rad u području koje spaja feminizam i religiju često ima poteškoće s prihvaćanjem pojmova poput roda kao „samo socijalnog konstrukta“. Butler međutim naglašava kako socijalni konstrukti imaju vrlo snažno djelovanje u svakodnevnom životu, oblikujući naše iskustvo. Pogrešno je negirati ih kao „samo“ socijalne konstrukte budući da to dokida mogućnost kritičke analize koja nam pomaže boriti se protiv opresivnih praksi. Butler je oprezna i pri temi religijskog nasilja, načinu na koji se oblikuje diskurs o njemu i na koji on oblikuje nas. Ova i slična pitanja bit će tema Okruglog stola u čast Sabi Mahmood.

Pridružite se vrijednoj i aktualnoj raspravi u 19 sati u Art-kinu. Ulaz će biti slobodan, no, radi ograničenog broja mjesta, bilo bi ih uputno rezervirati.