Nadzor kao problem današnjice

11.04.2016.

Održano jedanaesto izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše"

Autor: Zoran Krušvar

Jedanaesto izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše" u organizaciji Udruge Drugo more održalo se u Rijeci od 7. do 9. travnja. Kao ovogodišnja tema odabran je "Nadzor" kao jedan od važnijih problema suvremenog doba.

Održano jedanaesto izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše"

"Moje, tvoje, naše" s problemom nadzora sukobilo se izložbom, performansom, radionicom te nizom razgovora s različitim akterima koji  se s problemom nadzora susreću na različite načine. Događanja su započela izložbom "Crna komora" u prostoru Malog salona, gdje su međunarodni autori izložili svoja djela koja se bave ovom tematikom. Pažnju prolaznika privukla je i silueta drona na Korzu, kojom je umjetnik James Bridle htio skrenuti pozornost na ove "nevidljive" letače koji se mogu koristiti u razne svrhe. Organizatori su istaknuli kako je "određena vrsta nadzora prisutna u svim civilizacijama i uvijek je u funkciji otklanjanja devijacija, usmjeravanja populacije u smjeru funkcionalnog ponašanja – što god bilo definirano kao funkcionalno ponašanje." 

Riječ je, dakle, o temi koja se dotiče svakog od nas pa su zato svi pozvani besplatno posjetiti izložbu u Malom salonu koja ostaje otvorena do 30. travnja.

Razgovor s organizatorom, kustosom izložbe i nekim od umjetnika pogledajte u prilogu.