Metafora za propalu Jugoslaviju

30.10.2015.

Održana riječka premijera predstave "Kompleks Ristić"

Autor: Zoran Krušvar

28. listopada na maloj sceni HKD-a održana je riječka premijera predstave "Kompleks Ristić". Riječ je o koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, BITEF-a iz Beograda te MOT-a iz Skopja, a u režiji Olivera Frljića.

Održana riječka premijera predstave Kompleks Ristić

Predstava donosi Frljićevu dobro poznatu scensku poetiku, kojoj redatelj ostaje vjeran te možemo očekivati da će predstava biti dobro prihvaćena kod one publike koja joj je i inače sklona. Sama tema predstave, lik i djelo redatelja Ljubiše Ristića, iskorištena je kao svojevrsna pozadina na kojoj se projiciraju motivi i asocijacije lako povezive uz propast Jugoslavije te uz načine na koje se postjugoslavenska društva odnose prema tom dijelu svojeg kulturnog naslijeđa. Kroz nizanje sugestivnih scena propituju se razni momenti, poput odnosa Ristića i centara političke moći, ali se i ostavlja puno prostora za interpretaciju viđenoga sukladno vlastitom poimanju političke stvarnosti.

Što su nam o predstavi rekli redatelj Oliver Frljić i dramaturg Goran Injac iz Slovenskog mladinskog gledališča, pogledajte u prilogu.