VIDEO: Suvremeni ples u Kortilu

06.02.2017.

Održana plesna prezentacija „Zidovi“ Umjetničke organizacije Kabinet

Autor: Damir Jevtić

U subotu, 4. veljače 2017., u Galeriji Kortil na Sušaku održana je prezentacija polaznika edukativnog programa Umjetničke organizacije Kabinet. Ovaj kratki plesni komad pod nazivom „Zidovi“ svojevrstan je pregled vježbi i koreografija, koje su polaznici imali priliku savladati tijekom zimskog semestra, a inspiriran je odnosom tijela i plohe (zida, poda).

U subotu 4. veljače 2017. godine u Galeriji Kortil na Sušaku održana je prezentacija polaznika edukativnog programa Umjetničke organizacije Kabinet. Ovaj kratki plesni komad pod nazivom „Zidovi“ svojevrstan je pregled vježbi i koreografija, koje su polaznici imali priliku savladati tijekom zimskog semestra, a inspiriran je odnosom tijela i plohe (zida, poda).

Ploha služi kao podrška, koja omogućuje tijelu kretanje i odbijanje kroz prostor. Suvremeni ples je umjetnost 20. stoljeća koja uključuje raznolike stilove. Sam pojam često je teško objasniti upravo zbog različitih tumačenja, ali i zbog individualnih pristupa i ekspresija. Suvremeni ples je energičan i otvoren raznim mogućnostima, te potiče na promišljanje svijeta oko nas i često ulazi u dijalog s drugim umjetničkim disciplinama (vizualna umjetnost, film, video, glazba, kazalište, nove tehnologije).

Ova plesna aktivnost uključuje dinamično putovanje kroz prostor, korištenje fluidnih pokreta, te potiče upotrebu svih dijelova tijela kao i izuzetnu kreativnost. To je aktivnost koja potiče na promišljanje svijeta oko nas, često propitujći odnos pojedinca i društva u kojem djeluje.

U Kabinetu se treninzi odvijaju dva puta tjedno, a što su polaznice pripremile za ovu prezentaciju pogledajte u prilogu.