Najavljen cjelodnevni program 1. veljače

16.01.2020.

Objavljen cjelokupni program otvorenja Europske prijestolnice kulture

U subotu, 1. veljače Rijeka otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Osim spektakularnog otvorenja u Riječkoj luci, od ranog jutra na 30 lokacija u centru grada odvijat će se nevjerojatno bogat program, objavila je na svojem portalu Rijeka 2020.

Promidžbeni spot Turističke zajednice grada Rijeke, Hrvatske turističke zajednice i Trgovačkog društva Rijeka 2020 na temu Europske prijestolnice kulture, u režiji redatelja Dalibora Matanića i produkciji Filmerije, predstavljen je danas  u riječkom Art-kinu.

U prvom danu velike godine kulture u Rijeci, osim Opere Industriale kao središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, Rijeka nudi preko 70 događanja na raznim lokacijama u centru grada. U organizaciju programa uključen je ogroman broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

Nastupa pregršt DJ-eva među kojima se izdvaja Nicky Siano, prvi resident kluba STUDIO 54, održavaju se rock koncerti među kojima nastupi Jonathana, Parafa, Fita… pop up događanja na ulicama poput šišanja na otvorenom, pjevanja na ribarnici… dječji nastupi, humoristične antiturističke ture autobusom u izvedbi  glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih… na različitim mjestima u gradu nastupaju Marko Tolja, Marinada, Izet Borgie, Šajeta, Dule Bonaca… i ima u Rijeci 1. veljače još mnogo, mnogo toga.

Opera Industriale u Riječkoj luci

Središnji program održava se u večernjim satima u Riječkoj luci. U Operi industriale nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića, otvaraju se važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Program započinje u 19.30. Na više lokacija na području luke nastupa preko 120 izvođača. Neki od njih su: DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat, mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima, dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači, radnički orkestar.

Cjelokupni program i satnicu događanja pogledajte na internetskim stranicama Rijeke 2020!

Tagovi: