Drugo more i Rijeka 2020-EPK

12.02.2018.

Novi svjetski poredak: Dvodnevni simpozij o blockchain tehnologiji u Filodrammatici

Osim što je temelj za postojanje digitalnih valuta (kriptovaluta) poput bitcoina i ethereuma, blockchain tehnologija omogućava nove načine globalnog upravljanja i ekonomije koji bi mogli trajno obogatiti ili uništiti ljudsko društvo – ovisno o tome koga se pita. Budući da se radi o revolucionarnoj tehnologiji o kojoj se kod nas još uvijek malo govori izvan profesionalnih krugova, riječka udruga Drugo more odlučila je 15. i 16. veljače posvetiti toj temi seriju razgovora i prezentacija, kao i međunarodnu grupnu izložbu koja će ostati otvorena do ožujka.

Ruth Catlow / Foto Jure Gorsic, Aksioma
Ruth Catlow / Foto Jure Gorsic, Aksioma (press materijali)

Dvodnevni simpozij održat će se u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u zgradi Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), s ciljem proširenja pogleda na blockchain tehnologiju i njezinu upotrebu izvan sfere kriptovaluta. Događaj će okupiti poznavatelje ove tehnologije koji će podijeliti svoja iskustva s njezinom implementacijom u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i financijske pomoći obespravljenima i siromašnima, te novih načina financiranja kulturne i umjetničke produkcije. Pritom će uvodno izlaganje o tome što je uopće blockchain tehnologija održati informatički novinar, stručnjak za slobodni softver i jedan od vodećih domaćih informatičara – Radoslav Dejanović. 

Satoshi Oath, dio izlozbe Novi svjetski poredak / Foto: press materijal
Satoshi Oath, dio izlozbe Novi svjetski poredak / Foto: press materijal

Članica uredničkog tima Ruth Catlow iz londonske organizacije Furtherfield predstavit će knjigu Artists Re:Thinking the Blockchain, koja pruža pogled na umjetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije. Catlow će također voditi radionicu Decentralizirane autonomne organizacije na blockchainu, čiji je cilj osmisliti nove organizacijske oblike koji mogu doprinijeti transformaciji kulturne produkcije, distribucije i konzumacije. 

U dvama panelima o društvenim i umjetničkim implikacijama blockchaina sudjelovat će, između ostalih, umjetnici Paul Kolling, Jaya Klara Brekke i Max Dovey, čiji radovi čine dio izložbe Novi svjetski poredak koja će biti otvorena u galerijskom prostoru Filodrammatice. Grupna izložba donosi pogled na blockchain tehnologiju iz umjetničke perspektive, a nastala je u produkciji londonske umjetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru europskog projekta State Machines. Na njoj će, osim navedenih, svoje eksperimentalne radove izložiti umjetnici Pete Gomes, Rob Myers, O’Khaos, Paul Seidler, Max Hampshire, Lina Theodorou i Ami Clarke. 

Max Dovey, Breath (BRH), naprava za rudarenje kriptovaluta disanjem, dio izlozbe Novi svjetski poredak / Foto: press materijali
Max Dovey, Breath (BRH), naprava za rudarenje kriptovaluta disanjem / Foto: press materijali

Izložba će se u galerijskom prostoru Filodrammatice otvoriti u četvrtak 15. veljače u 20 sati, i ostat će otvorena do 9. ožujka.

Za glazbeni dio programa, koji će se održati u petak 16. veljače u Omladinskom kulturnom centru Palach, pobrinut će se lokalne legende elektronske scene, koje pod imenom Transponder od sredine 90-ih godina tresu tkivom riječkog undergrounda.

Detalje o događaju, sudionicima i rasporedu doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Ulaz je besplatan na sve programe.

Organizator je Drugo more, Produkciju izložbe također potpisuje Drugo more, u koprodukciji s Aksiomom (SLO) i Furtherfieldom (UK). Program podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Powered by Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program je realiziran u okviru State Machines, suradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY). Program je realiziran u okviru programa Refleks i Galerija DM.