Širenje kulturne ponude

19.10.2017.

Novi studentski festival "Mladi glumci gradu Rijeci" od 25. do 31. listopada

Rijeka će od 25. do 31. listopada biti domaćin novog studentskog festivala "Mladi glumci gradu Rijeci", u organizaciji studenata preddiplomskog i diplomskog studija Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Rijeka će od 25. do 31. listopada biti domaćin novog studentskog festivala Mladi glumci gradu Rijeci, u organizaciji studenata preddiplomskog i diplomskog studija Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Cilj festivala je senzibilizirati javnost na djelatnost toga studija te pridonijeti širenju kulturne ponude grada Rijeke.

Festival se održava uz financijsku potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra, a cilj mu je upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, te osvještavanje nadležnih institucija po pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija Gluma i mediji, navodi se u priopćenju.

Dio je to šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u gradu.

Nakon mnogobrojnih nastupa u Rijeci, okolici i inozemstvu, organizatori festival vide kao novi oblik druženja i komunikacije s gradom, predstavljajući radove mladih izvedbenih umjetnika koji i tijekom studija aktivno djeluju u svojoj struci. Predstavama, projekcijama kratkih filmova, izložbama mladih umjetnika i koncertom iznenađenja planiraju udahnuti život staroj tvornici Exportdrvo.

"Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, manifestacijom želimo doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u Rijeci", navodi se u priopćenju.

Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva žele revitalizirati taj napušteni industrijski prostor i pozvati javnost da zajedno s njima "izmašta jedan mogući teatar".

Osim u Exportdrvu, festivalski će se programi odvijati u Filodrammatici, HKD-u na Sušaku, Dnevnom boravku i Antikvarijatu Ex Libris.

Kroz sve te lokacije grad će oživjeti razne predstave diplomskog i preddiplomskog studija glume, izložbe radova studenata primijenjenih umjetnosti, projekcije kratkih filmova studenata glume te koncert gosta iznenađenja.

Ulaz na sve programe je besplatan, a cjelovit program događanja dostupan je na facebook stranici Mladi glumci gradu Rijeci.