Knjiga je opsežna: 345 stranica, 68 tekstova u šest poglavlja

09.01.2019.

Nova knjiga: Darko Gašparović "U duhovno zagledan"

Autor: Radio Rijeka

Kršćanska sadašnjost i Riječka nadbiskupija su izdavači knjige "U duhovno zagledan" u kojoj su izabrane kolumne što ih je u Kršćanskoj obiteljskoj reviji Kana objavljivao teatrolog, doktor humanističkih znanosti i zauzeti kršćanski laik Darko Gašparović.

U duhovno zagledan
Foto: Radio Rijeka

Knjiga je opsežna: 345 stranica, 68 tekstova u šest poglavlja. Izabrao ih je sam autor, dodavši kolumnama iz Kane i poneki tekst objavljen u drugim revijama i časopisima, ako je tematski bio vezan uz osnovnu ideju izbora. 

U prvom poglavlju su "Meditacije" od humanističkog odgovora na zlosilje, preko odnosa slobode i ljubavi/neprijatelja/života, do odnosa čovjeka i njegove smrti. U "Čitanjima" Gašparović čita Svetoga PavlaDostojevskoga, hrvatsku katoličku književnost nekad i danas... Treće poglavlje "Promišljanje ljepote ili o umjetnosti" je najopsežnije jer dotiče folozofiju, znanost, kazalište, film, likovnu umjetnost.

U četvrtom poglavlju Gašparović proučava i promišlja djela trojice papa koji su obilježili naše vrijeme, u petom nudi portrete Ivana Devčića, Branka FučićaFranje Starčevića i Branka Sbutege, a u posljednjem čitatelja vodi na putovanja i hodočašća. 

"Kome je knjiga namijenjena? Znatiželjnome čitatelju, onom koji je pratio kroz minule godine izlaženja autorove podlistke pa će im ukoričenjem moći ponovno navraćati, prelistavati ih. Nadasve kulturolozima najšire mišljeno, komunikologiji i novinarstvu, filmologiji, teatrologiji, uopće izvedbenim umjetnostima i praksama, muzikologiji, filozofiji, teologiji, sociologiji i psihologiji usmjerenim čitateljskim interesima. Sumnji i nevjerici sklonima. Uvjerenima." Tako pita i odgovara recenzentica Danijela Bačić Karković

Knjiga "U duhovno zagledan" je u Rijeci predstavljena 7. siječnja, na dan kada je prije dvije godine dr. Gašparović preminuo. I sada je tu da je čitamo, a mi, za radijske minute, listamo u razgovoru s jednim od urednika don Antonom Šuljićem, poslušajte!